Na enem mestu je obiskovalcem svoje znanje ponudila obsežna ekipa sodelujočih pri projektu – Tesarstvo Dovč, ki je hišo zgradilo, arhitektka Irena Pavlič in podjetje Remty, ki je poskrbelo za strojne inštalacije.

pasivna2.jpg

Skrivnost dobrega zraka

Vrednost neposredne komunikacije s strokovnjaki je bila tudi glavni razlog za obisk mnogih obiskovalcev, med njimi tudi Jurija Šterbenca, ki se v Beli krajini loteva obnove starejše kmečke hiše. "Zanimajo me praktične rešitve. Čeprav bom hišo samo obnavljal, se mi zdi, da lahko veliko informacij potegnem tudi iz takšnega projekta, katerega rezultat je zelo funkcionalen objekt." Gospod Šterbenc se sicer ukvarja z mizarstvom, zato sta s tesarjem Matjažem Dovčem hitro našla skupni jezik.

Matjaž je bil z ženo pravzaprav tudi glavni gostitelj, saj se je z družino v hišo vselil le dan po prireditvi. "Najbolj nas navdušuje zrak, ki je kljub popolnoma novi hiši in opremi svež in primerno vlažen. Razlika je opazna že ob vstopu, sploh pa ko pridemo sem iz sedanjega stanovanja v bloku. Sicer se tudi tam trudimo imeti čim bolj kvaliteten zrak, vendar tako optimalne ravni ne moremo doseči," pravi njen novi lastnik. Za kakovost zraka v hiši se mlada družina lahko zahvali strokovnjakom iz podjetja Remty, ki so poskrbeli za prezračevanje in ogrevanje objekta. "Skrivnost kakovostnega zraka je v razmerju med njegovo temperaturo in relativno zračno vlažnostjo," je ob ogledu prezračevalnega sistema obiskovalcem razlagal direktor Stane Tomc.

pasivna_1.jpg

"Uporabljamo dva vira zraka. Prvi tok prihaja iz rekuperatorja, drugi pa je zrak v hiši. To pomeni, da imamo na primer zvečer v hiši pripravljen zrak za približno pol noči, ki se nato ustrezno meša z zunanjim zrakom, zaradi česar se lažje ohranja primerna zračna vlaga. Rekuperacija lahko precej izsuši zrak, zato strankam priporočamo, naj pod povratno rešetko namestijo vlažilnik zraka, ki je zaradi prezračevalnega sistema po celotnem objektu maksimalno izkoriščen." Suh zrak res ni zaželen v bivalnih prostorih, vseeno pa stranski učinki rekuperacije včasih pridejo še kako prav. V centru za fitnes, ki se nahaja pod skakalnico v Kranju, so imeli velike težave z zračno vlago. Ker prezračevanje ni bilo možno, so v podjetju Remty vanj namestili štiri rekuperatorje, ki skrbijo da je zrak zdaj v njem svež in suh.

Razgibanost prostora

Dovčeva hiša na zunaj ni tipična pasivna gradnja, pa tudi razporeditev notranjih prostorov ni strogo podrejena zahtevam pasivne gradnje. Vetrolov, izzidek v prvem nadstropju, balkon in terasa pač niso najbolj običajni elementi pasivnih hiš, čemur pritrjuje tudi snovalka hiše arhitektka Irena Pavlič. "Naš cilj je bil narediti energetsko učinkovito hišo, prvi cilj sploh ni bila pasivna gradnja. Ko smo z investitorjema našli pravo obliko hiše in razporeditev prostorov, smo z optimiziranjem objekta ugotovili, da lahko pravzaprav zgradimo popolno pasivno hišo. Za dober rezultat je ključno pravo sodelovanje med arhitektom in investitorjem, pri čemer tukaj res nismo imeli težav. Investitorja sta že imela izoblikovane svoje želje in zamisli o prostorih, ko sem prišla na parcelo pa sem ugotovila da je tudi moje videnje podobno."

pasivne_3.jpg

Vsak prostor zares zaživi šele, ko začne služiti svojemu namenu. Tudi v Zadobrovi je bilo tako, ko se je že kmalu po dogovorjeni uri hiša napolnila z obiskovalci in smo lahko na vsakem koncu zmotili skupinico med ogledom prostorov ali v pogovoru s katerim od sodelujočih pri projektu. Vonj kave na štedilniku, občasno zvonjenje pri vratih in glasovi obiskovalcev so ustvarili občutek prave domačnosti v pravkar zgrajeni hiši.