Siva je prevladujoča nevtralna barva

V letu 2012 je siva barva zamenjala nevtralno črno in rjavo barvo, ki smo ju uporabljali doslej. Siva je na voljo v različnih odtenkih, od zelo svetlih do temnejših v odtenku oglja. Na voljo so vzorci, ki elegantno združijo siv odtenek z drugimi nevtralnimi toni, kot so rjava, črna in bela. Tako vam namreč ni treba zamenjati vseh nevtralnih barv, ki že krasijo vaš dom, ampak jih lahko kombinirate.

Barvni poudarki

Dolgo časa smo bili v obdobju pastelnih in nevtralnih barv, zdaj pa so modni živi barvni poudarki (sekundarne barve), ki poudarijo določen del prostora ali dekoracije. Interjer popestrite s kančkom barve, na primer odtenki vijoličnega jajčevca, zlate rumene, modrozelene ali letos še posebno trendovske rdečeoranžne, ki je tudi uradno barva leta 2012.

Večnamensko pohištvo

Večina se sooča s pomanjkanjem prostora v svojih domovih, zato so proizvajalci poiskali kar nekaj rešitev, predvsem multifunkcionalno pohištvo. Na trgu lahko med drugim najdemo postelje z vgrajenimi predali za shranjevanje, večnamenske otomane, modularne stole in druge elemente pohištva, ki ga lahko uporabljamo za več namenov.

vecnamenska_postelja_s_predali.jpg

Poudarek na trajnostni in okolju prijazni izbiri

Vedno več proizvajalcev izdeluje izdelke iz naravnih materialov, ki so letos ponovno v modi, ter uporablja materiale, prijazne do uporabnika in okolja, denimo tiste iz obnovljivih virov in tiste, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij in naftnih primesi. Opazimo lahko tudi veliko recikliranih materialov in trajnostno naravnanih izdelkov s poudarkom na kakovosti.

Prevladujoči vzorci

Trend je zagotovo tudi uporaba velikih krožnih in geometrijskih vzorcev na majhnih kosih notranje opreme. Vzorci lahko spominjajo na vezenje. Veliko tekstilnih oblikovalcev ustvarja inovativne dekorativne elemente, kot so okrasne blazine, zavese in preproge.

vzorci_2012_g.jpg

Edinstven kos pohištva ali dekorja

Snovalci sodobnega pohištva reinterpretirajo že znane stile notranje opreme na samosvoj način. Navdih poiščejo na vseh mogočih krajih, zaradi česar so posamezni kosi sveži, moderni in odražajo določen slog. Omislite si lahko kose pohištva edinstvenih linij in oblik, finih tekstur ali iz eksotičnih materialov.

Vsestranskost v kuhinji

Kuhinja vedno bolj postaja večnamenski prostor, kjer se zbere vsa družina. Krasijo jo pohištvo, ki pomaga organizirati prostor, in uporabni dodatki, kot so perforirane plošče, rešetke za zaščito spodnjih površin, voziček za prevažanje hrane in stojalo za sušenje perila.

vsestranskost_v_kuhinji.jpg

Poenostavljene oblike

Modne so poenostavljene čiste linije pohištva, ki ni preveč okrašeno s podrobnostmi. Opaziti je moč tudi nekoliko daljše sedežne garniture, ki res postanejo prevladujoč element prostora, kamor jih umestite.

Kovinski dodatki

Kovinske glave žebljičkov, ki jih najdemo na robovih in spojnih mestih pohištva, so na voljo v različnih velikostih, materialih, oblikah in barvah. Ti kovinski dodatki poudarijo podrobnosti na pohištvu, podajo pa se tako k tradicionalnemu kot sodobnemu stilu opremljanja.

Različni odtenki lesa

Trend se nagiba k svetlejšemu srednje rjavemu lesu, za razliko od prej modnega temnega lesa. Vedno bolj uveljavljeni so tudi pobeljeni kosi pohištva in lakirani barvani kosi, ki prihajajo v paleti trendovskih barv.