Nikoli ni problem v velikosti nekega prostora, temveč v njegovi smiselni zapolnitvi. To pomeni, da je treba uskladiti funkcijo, formo in vsebino, kar pa časih ni preprosto. Vsekakor je tak prostor, ki glede na arhitekturo že sam po sebi pripoveduje neko zgodbo, treba obdelovati po segmentih, ne le po sobah. Torej, več vsebin, ki imajo različne funkcije, v enem prostoru. Treba je razmisliti, kaj bomo v posameznih delih tega prostora počeli in kako se bomo gibali.

Ob desnem oknu in deloma drugi steni predlagam umestitev večje sedežne garniture, ker pa je soba velika, bi dodatni dvosed v pravokotni liniji pomenil boljšo vsebinsko realizacijo. Ob steni nadaljujemo z nižjim in ožjim elementom, morda omarice za knjige ali steklo. Kamin je v tem prostoru vsekakor nujen element, zato bi ga na vašem mestu obvezno dodala, sredinski bo še najbolj viden in viden iz vseh kotov. Morda lahko desni krak podaljšate v knjižne police do stropa, tako bo ta v prostoru deloval bolj skladno. Druga stran je pozidana in sledi nižja omarica za televizijo. Ostane nam še prostor za vrati, kamor lahko postavite višji element, morda nekakšno kredenco, unikaten kos pohištva.

Za klavir ne ostane prav veliko prostora. Mislim, da je trenutna umestitev estetsko in funkcionalno najbolj ustrezna. Ne pozabite tudi na svetila, ki naj bodo na različnih višinah in v različnih kotih, da bo prostor resnično dobil pravo atmosfero.

Darja Hughes, dipl. design. inter.

www.design-hughes.si