Če ste navdušen zbiratelj, vam je na voljo več možnosti za primerno razstavljanje vaše zbirke, kako pa jo boste umestili, je odvisno od njene narave. Izbrali smo nekaj preprostih smernic, odvisno od tega, kaj zbirka vsebuje.

Tema vpliva na umestitev zbirke

Razmislite o zbirki. Motivi sadja sodijo v kuhinjo, zbirka pisalnih strojev, na primer, pa sodi v pisarno. Številni dejavniki, denimo tema, prostor in videz, vplivajo na njeno umestitev. Zato se pred dokončno odločitvijo z zbirko dobro seznanite.

zbirke1.jpg

Izberite pravo mesto. Premislite, kdo vse obišče posamezen prostor in ali želite, da zbirka postane osrednji del vašega doma, ali pa jo želite obdržati zase. To vam bo v pomoč pri odločitvi, kam boste zbirko umestili.

Barvna skupina. Ob prikazovanju svoje zbirke bodite pozorni na združevanje barv oziroma razvrščanje podobnih, ustrezajočih si barv. Z njimi ustvarite očem prijetne skupine.

Mešanica tekstur za estetski poudarek

Bodite pozorni na teksturo materiala. Mešanica tekstur lahko da odličen estetski poudarek. Gladek porcelan, položen na polico, prevlečeno s črtastim žametom, deluje očarljivo.

zbirke2.jpg

Kupite ali sami narišite risbe, ki imajo skupno temo. Ni treba, da se zbirka drži le ene teme; lahko se nanaša na določeno obdobje, poklic ali šport. Male risbe v skupini so odlične za dekoracijo.

Pustite, da se zasnova vaše zbirke razvija. Ta namreč ni statična, zato dopustite, da raste, se spreminja in da iz nje posamezne elemente tudi odvzamete. Vsekakor pa poskrbite, da bo ostala zanimiva!

Nekaj primerov, kako postaviti na ogled svojo zbirko, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.