1. V tehnični trgovini kupite samolepilne gumijaste trakove za tesnjenje. Trakove narežite na dolžino okenskih dimenzij, odstranite zaščitno folijo in trak pritrdite na rob okenskega krila.
Prednosti: rešitev je poceni, učinkovita in le malenkostno spremeni videz oken.
Pomanjkljivosti: med odstranjevanjem gume lahko poškodujete barvo na oknu, na njem pa lahko ostanejo tudi ostanki lepila.

folija_okna.jpg

2. Na spletu ali v tehnični trgovini kupite izolacijsko folijo za okna. Komplet vsebuje plastično folijo, ki jo napnete na notranjo stran okenskega okvirja in jo pritrdite z obojestranskim lepilnim trakom. Folijo nato ogrejte s sušilnikom za lase, zaradi česar se skrči, gubice pa izginejo.
Prednosti: poceni in učinkovito.
Pomanjkljivosti: okna dobijo nekoliko moten, »vakuumski« videz.

3. S tako imenovanimi celičnimi senčili, ki imajo žepke (izolacija z zrakom), izolirate okna, hkrati pa se skoznje v prostor še vedno zliva svetloba.
Prednosti: prepuščajo svetlobo, prilagodite jih na kakršno koli dimenzijo oken ali vrat.
Pomanjkljivosti: nekatera tovrstna senčila so precej draga in morda ne preprečijo energijskih izgub v tolikšni meri kot težje zavese.

celicni_zastori.jpg

4. Težke in dolge ali večplastne zavese lahko uporabimo tako za okna kot za balkonska vrata.
Prednosti: s pravo izbiro barv, vzorcev in tkanih boste dosegli vrhunski videz vašega doma in celovito zaokrožili ureditev stanovanja ali hiše.
Pomanjkljivosti: visoka cena, nekatere tkanine ne dopuščajo pronicanja svetlobe.

5. Podokenski ali podvratni zvitek (kača) preprečuje vdor hladnega zraka pod oknom ali vrati. Lahko jih kupite, lahko pa si jih sešijete tudi sami; takšne se bodo še najbolj prilegale vašemu oknu ali pragu vrat, ki ju želite zaščititi. Sešijte dolg tulec blaga, zapolnite ga s sušenim rižem in vaša kača je izdelana.
Prednosti: nizka cena, enostavna izvedba.
Pomanjkljivosti: izolira le okenski ali vratni prag, ne pa celega okvirja ali stekel.