Pri opremljanju sobe poslušajte tudi želje svoje najstnice. Ne zavrnite vseh njenih idej, ampak poskušajte z njo najti skupen jezik. Določite opremo, ki bi jo najstnica rada imela v novi sobi. Mogoče si želi kotiček za ličenje ali za telovadbo ali prostor, kjer bi se družila s prijateljicami. Sobo uredite tako, da bo čim bolj uporabna in prijetna.

Pokažite najstnici, da je njeno mnenje pomembno, tudi če se vam njene ideje ne zdijo primerne. Te ideje so namreč pomemben del osebnosti, v katero se razvija. Potrebuje priložnost, da lahko izraža svoj okus in sobo, v kateri lahko to počne.

teenage_girl_bedroom_designs.jpg

Prenovljena starejša oprema in dodatki

Vseeno pa ni treba takoj kupiti vsega, kar si hčerka poželi. Večina najstnikov hoče vedno nove stvari, četudi so tudi stare še dobre. Razložite ji, kakšen je vaš finančni položaj ter se pogovorite o cenejših alternativah, ki si jih lahko privoščite. Stare kose, kot je na primer škatla za igrače, lahko prebarvate s svetlejšimi barvami in jih uporabite za nov namen. Veliko sprememb lahko dosežete tudi z drugačno osvetljavo, novo postavitvijo pohištva in dekorativnimi dodatki.

Spodbujajte jo, da sama ustvari nekaj, s čimer bo okrasila svojo sobo. Razstavite vse trofeje in priznanja, ki jih je osvojila, da bo ponosna na svoje dosežke. Lahko kupite tudi posebno desko, kamor bo lepila posterje in fotografije, ne da bi poškodovala steno. Čez sobo napeljite vrv, kamor lahko obeša svoje posterje s kljukicami za obešanje perila.

teen_girl_room.jpg

Izberite temo sobe

Če sobo urejate v skladu z glavno temo, boste lažje ostali osredotočeni, hkrati pa poskrbeli za detajle. Najstnike še posebno zanimajo hobiji, šport, zvezdniki, glasbene skupine… Ne glede na to, za kakšno temo se odločite, izberite svetle in navdihujoče barve za steno. Tudi proge, fototapete in stenske poslikave se dobro obnesejo.

Za pohištvo za najstniško sobo vam ni treba zapraviti kupa denarja. Tudi preprosto pohištvo je lahko elegantno. Pomembno je, da so kosi, kot so pisalna miza, omara in predalnik, uporabni. Če vam ostane kaj prostora, v sobo vključite še manjšo zofo ali udobna sedišča, ki jih okrasite s pisanimi okrasnimi blazinami.

teen_girl_room_design_idea14.jpg

Sobo popestrite s posebnimi elementi, kot so nenavadne svetilke, zanimiva stojala za knjige, pisani okenski okvirji ali slike. Za dekoracijo uporabite stvari, ki jih imajo najstniki radi – kitaro, stare posterje, spominke… Na tla pa položite še preprogo ujemajoče se barve.

Nekaj idej in navdiha za opremljanje najstniških sob lahko poiščete tudi v naši fotogaleriji.