S sodobnimi premaznimi in zaščitnimi sredstvi za les in lesne proizvode dosežemo zaščito lesenega izdelka pred mehanskimi obremenitvami, vplivi ozračja in škodljivcev, hkrati pa tudi želeno dekorativnost. Barve za les – lazure so premazi, ki so izdelani na osnovi topil ali vode, enako velja tudi za prekrivne barve. Bistvena razlika med barvami na vodni osnovi in na osnovi topil je ta, kdo je »nosilec« barvil in dodatkov. Pri barvi na vodni osnovi je nujno bolj pazljivo delo pod natančno predpisanimi pogoji dela.

Nezaščitena kovina ima omejeno življenjsko dobo. Največji sovražnik sta voda in zrak. Zato moramo kovinske izdelke na začetku zaščititi z osnovnim antikorozijskim premazom, ki preprečuje rjavenje in staranje kovine. Nato nanesemo pokrivne barve – emajle, ki dajo kovini želen dekorativni učinek. Tudi emajli delujejo zaščitno, saj določeni barvni toni in stopnja sijaja ščitijo kovino pred neželenimi vplivi sonca in dežja. Za zunanjo uporabo so zato primernejši premazi z leskom, ki so odpornejši proti omenjenim vremenskim vplivom.

Notranje in zunanje zidne površine so glede na uporabljen gradbeni material in stopnjo zaključne obdelave zelo različne kakovosti. Po navadi bomo s kitanjem in barvanjem finalizirali površine, ki so zidane iz opeke ali plinobetona ter obdelane z zaključnim ometom različnih kakovosti. Če obdelujemo starejše zidne površine, se srečamo z različnimi dotrajanimi apnenimi, disperzijskimi, silikatnimi, silikonskimi ali oljnimi barvnimi premazi. Te je treba v celoti odstraniti. V ta namen je na trgu več različnih kemijskih sredstev, s katerimi je odstranjevanje stare barve precej enostavnejše. Dodajmo še, da so nekateri barvni emajli, na osnovi topil ali vode, univerzalni – uporabljamo jih lahko za les in kovine.