Ključni element oblikovanja kuhinje je podoba sten, še posebno na delu zidov nad kuhinjsko delovno površino. Če spremenite videz tega dela, boste namreč spremenili videz celega prostora. Medtem ko so drage steklene ploščice in plošče iz naravnega kamna sicer mamljive na pogled, pa lahko podoben učinek dosežete s cenejšimi izvedbami.

Stenske tapete

Le redko nam pride na misel, da bi namesto dragih ploščic uporabili tako preprosto rešitev, kot so tapete. Pa vendar lahko z njimi v svojo kuhinjo vključite najnovejše barve in trendovske vzorce. Preizkusite teksturirane tapete, ki dodajo tretjo dimenzijo, ali pa spominjajo na kamen oziroma drug naravni material. Izberite trpežne vodoodporne tapete, ki se odlično obnesejo tudi tam, kjer je stopnja vlažnosti večja.

tapete_na_steni_v_kuhinji_1.jpg

Barva

S pomočjo barve za pleskanje sten prav tako hitro in poceni barvno dopolnite dolgočasen kuhinjski prostor. Uporabite kompaktno barvo v odtenku, ki se najbolje poda v kuhinjo. Nanesite več plasti barve s pomočjo pleskarskih tehnik,  da je končna podoba zanimivejša. Z barvo lahko celo oponašate videz ploščic ali kamna.

Reciklirana posoda

Ustvarjalnosti pustite prosto pot in reciklirajte staro keramično posodo, ki ste jo uporabljali za serviranje hrane. Preoblikujte zbirko keramične posode in krožnikov v pisan stenski mozaik – potrebujete le kladivo za razbijanje posode, posodo in injekcijsko maso za namestitev oziroma utrditev mojstrovine.

Perforirane plošče

Perforirane plošče iz lesa, lesonita, kovine ali drugega materiala nam priskrbijo dodaten prostor za shranjevanje. Z njimi obložite območje nad kuhinjsko delovno površino, nanje dodajte kaveljčke ter obesite pribor in posodo.

perforirana_plosca_v_kuhinji_a.jpg

Ploščice z ogledalom

Uporabite lahko tudi poceni ploščice z ogledalom na površini. Zrcalo odseva svetlobo po temni sobi, zato bo majhna kuhinja navidezno večja. Po feng šuju ogledala povečajo bogastvo in pretok pozitivne energije, zato se splača poskusiti.

Vinilne talne obloge

Poceni talne obloge iz vinila prav tako ponujajo enostavno alternativo dražjim keramičnim ploščicam. Po razumni ceni je na voljo paleta barv, ki jih lahko popolnoma uskladite s kuhinjsko opremo in dekoracijo. Nekatere tovrstne obloge lahko celo posnemajo naravne površine, na primer kamen, skrilavec in les.