Bistvo dobrega parketa je dobra izdelava, vsekakor pa priporočamo gotove parkete v sistemu klik, se pravi večje plošče, ki se hitreje polagajo in jih ni treba dodatno zaščititi z lakom. Kar je posebna prednost. Vseeno pa poglejmo nekatere slovenske vrste lesa, ki jih je mogoče ravno tako uporabiti v različnih sistemih klasičnih ali gotovih parketov.

parket_275b_1.jpg

Mehki les

V naslednjih vrsticah bomo govorili o klasičnih parketih, s pomočjo tega prispevka pa boste dobili zanimiv vpogled v različnost lesa. Prva skupina lesa, ki se šteje kot mehka vrsta lesa, je primerna samo za stenske obloge. To so na primer lipa, topol, breza in tudi bor ter še nekatere. Pri parketu se je treba zavedati, da je enako pomembna trdnost lesa, lak le zaščiti les, ne da pa mu trdnosti, če je sam les nima.

Slovenske avtohtone vrste lesa so zelo primerne za parket, v preteklosti je bil najbolj priljubljen hrast, že vrsto let (predvsem zaradi obdelave) pa so mu ob bok stopile tudi druge vrste lesa, kot so jesen, javor, parjena bukev, češnja, hruška, tudi macesen, akacija (zelo trda), oljka, oreh in drugi. Bukov les je sam po sebi dokaj trd, ni pa stabilen in močno reagira na prisotnost vlage, tako da je treba razrezan svež bukov les pariti v posebnih komorah. V tem postopku zakrknejo lesne celice in zato kasneje manj absorbirajo vlago. S parjenjem se les umiri in deloma spremeni barvo, kljub temu pa parketarji neradi delajo s tem parketom. Postopek polaganja pri bukvi je izjemno pomemben in ne dovoljuje napak.

parket_275_2.jpg

Češnja, hruška ...

Češnja je zanimiv les, hruškov les ima bogate barve, sliva je redek les in ima majhen izkoristek, tako da je cena toliko višja, macesen je pogojno sprejemljiv in ni primeren za frekventne ali drugače obremenjene prostore.

Hrast kot lesna vrsta sicer ni tako posebno trd, kot velja splošno prepričanje, je pa zelo stabilen in miren, kar pomeni, da počasi absorbira vlago in se zato ne premika. Po trdoti je trša na primer bukev (bukev 3.8, hrast 3.4), kot najbolj primeren les za parkete pa je zaradi svoje mirnosti. Akacija je zelo trda in tudi lep les na oko ter ga priporočajo za bolj frekventne prostore. Oljka se odlikuje po svojem temnem lesu, prav tako oreh.

Pogosto se pri parketih omenja slavonski hrast. To drevo odlikujejo hitra rast in lepe strukture lesa ter seveda čiste barve. Izkoristek pri tem hrastu je velik, vsaj če ga primerjamo s slovenskim hrastom, pri katerem so razmere za rast slabe. Slavonski hrast je eden najbolj kakovostnih hrastov v Evropi.