Sodobna kalifornijska hiša je trajnostno naravnana, kar so arhitekti in gradbeniki dosegli z okolju prijaznimi gradbenimi metodami, materiali in energijskimi sistemi. Razdeljena je na tri ločene dele, ki se združijo v moderno podobo, tesno povezano z okoliško krajino.

los_altos_hill_2.jpg

Dom je razdeljen na več predelov

Osrednji del doma z dnevnimi bivalnimi prostori in garažo ima obliko črke L. V zgornjem nadstropju so štiri spalnice, obložene s cedrovino, od koder je mogoč dostop do dveh strešnih teras. Na severnem delu zgradbe se zgornje nadstropje sreča s tlemi, saj spodaj, poleg osrednje terase in prostornega bazena, stoji še manjši objekt.

Stanovalci lahko z vseh smeri občudujejo razgled na okolico in Silicijevo dolino v daljavi. Odprt načrt bivalnih prostorov ter številna zastekljena okna in vrata pa še dodatno povežejo notranjost z zeleno okolico. Spodnjo etažo sestavlja linearen niz sob, ki tekoče prehajajo ena v drugo. Betonske stene so bele barve, delno obložene s svetlim lesom, iz katerega so tudi talne obloge, del pohištva in fasada hiše.

los_altos_hill_3.jpg

Trajnostna zasnova

Streha stavbe je narejena iz trpežnih, strukturno izoliranih plošč, vsa okna pa imajo dvojno zasteklitev. Na strehi so nameščeni zbiralniki solarne energije, ki proizvedejo približno polovico vse energije v domu, in dodatne solarne plošče, ki ogrejejo vso vodo. V objekt je vgrajena tudi visoko učinkovita električna toplotna črpalka, namenjena ogrevanju oziroma hlajenju prostorov.

Več posnetkov sodobne in impresivne rezidence Strober pa si oglejte v fotogaleriji.