Stopniščna ograja mora biti kakovostna in pravilno vgrajena, da ne predstavlja večje nevarnosti v domu, še posebno v stanovanjih z majhnimi otroki, starejšimi osebami ali ljudmi z gibalnimi težavami. Zaradi tega je pomembno, kdo jo namesti, saj bi delo moral opraviti za to usposobljen strokovnjak.

Primerna razsvetljava

Vidnost stopnišča običajno ni težava podnevi, medtem ko je ponoči precej problematična. Stopnice morajo biti dobro osvetljene na vseh predelih, poleg tega pa morajo biti stikala za ugašanje oziroma prižiganje svetil vgrajena tako na zgornji kot spodnji strani stopnišča. Po možnosti namestite sistem svetil s senzorji gibanja, ki se prižgejo le, kadar jih potrebujete.

detektor_luc.jpg

Gradbeni standardi

Pri nameščanju stopnišča pazite na varnostne gradbene standarde. Poskrbite za ustrezno velikost in širino stopnic, ki naj ne bodo preozke ali previsoke, da nihče ne izgubi ravnotežja. Obenem izberite trden material posameznih delov stopnic,  kot sta les ali kovina, ki sta tudi najtrajnejša. Ograja naj bo stabilna, da se je lahko varno oprimete.

Preprečite zdrs rok na ograji. To pomeni, da ne uporabljajte preveč laka ali drugega premaza, saj lahko zaradi tega roke enostavno zdrsnejo, ko se oprijemajo ograje. Po tleh položite protidrsno zaščito: stabilno preprogo ali pa na stopnice nalepite posebne trakove proti drsenju. Ustrezne velikosti mora biti tudi višina stopniščne ograje. Uporabniki se je morajo zlahka oprijeti, ponujati pa mora pomoč pri ohranjanju ravnotežja.

ograja_stopnice.jpg

Materiali ograj

Na voljo so številni modele ograj in stopnic. Dizajn izberite glede na varnostne potrebe in notranjo opremo, ker želite po navadi elegantno dopolniti dekoracijo prostora. Ograja je lahko izdelana iz trendovskega kovanega železa ali pa denimo iz trdnega lesa ameriške češnje, javorja ali belega hrasta.