Mnogi verjetno ne bi obesili zmečkanih zaves ob okna, a francoski proizvajalec tekstilnega dekorja Creations Metaphores nam je dokazal, da so tudi te lahko videti nadvse elegantne. Naguban videz je izvrsten za trendovski tridimenzionalni učinek, poleg dekorativnih elementov pa so lahko nagubani tudi pohištvo in drugi kosi notranje opreme.

zgubane_zavese.jpg

Zguban videz tapet in dekorativnih plošč

Nagubane so lahko videti svetilke, vaze in tapete, na primer tapete iz nizozemskega podjetja BN International, ali pa zguban vzorec krasi dekorativne plošče, uporabljene za delitev prostora na dva dela, ki jih je dizajnirala francoska oblikovalka Lily Latifi. S pomočjo digitalnega fototiska so namreč sicer ravne površine postale navidezno zmečkane oziroma zgubane.

zgubane_tapete.jpg

Zmečkano pohištvo

Italijanski oblikovalec Massimiliano Adami je zasnoval na pogled zguban stol Šarpej, ki ga je poimenoval kar po simpatični pasmi psov z nenavadno nagubano kožo. Podoben moderen fotelj z imenom Grinza sta si omislila tudi brata Fernando in Humberto Campana. Drzna Brazilca, znana po neobičajnem oblikovanju, sta čez jekleno konstrukcijo fotelja dodala poliuretansko peno, ki sta jo prekrila z velikim kosom nagubanega umetnega krzna.

zguban_fotelj.jpg

Zelo znana je tudi sodobna zbirka sedežnega pohištva Togo – kreacija avtorja Michela Ducaroyja za Ligne Roset, v kateri lahko občudujemo nepravilno nagubane površine kovine in plastike. Stvaritev oblikovalca Françoisa Azambourga pa je zanimiva prostostoječa talna svetilka PO/0806 z zgubano podobo. Zmečkan videz imajo lahko tudi drugi kosi pohištva, na primer površine omaric.