Slišali smo že različne odgovore na vprašanje, kaj je za nekoga dom. Nekaterim to pomeni mesto, kjer so obkroženi z najljubšimi ljudmi in predmeti, drugim pobeg pred vsakdanjimi problemi, spet tretjim pa varno oazo, v kateri lahko cel dan presedijo pred televizorjem. Skoraj nihče ne povezuje prve asociacije na dom z videzom ali velikostjo stanovanja oziroma podobo objekta, v katerem živijo.

Dom naj odraža naša čustva in osebnost

Zaradi zasebnosti, ki nam jo zasebni prostor med štirimi stenami omogoča, se lahko doma obnašamo tako, kot se v resnici vedemo. Lahko smo takšni, kot smo, saj se nam ni treba ozirati na druge. Ravno zaradi tega za večino pojem dom nima nič opraviti s krajem, kjer živijo, ampak s prostorom, v katerem bivajo.

spremrenite_hiso_v_dom_1.jpg

S tem se strinjajo tudi številni strokovnjaki za notranje opremljanje – da bi kreirali prostor, kjer se dobro počutimo, ni pomembno, da podoba prostorov spominja na fotografije razkošnih domovanj. Dokler ne zaživimo skupaj s prostorom in vanj ne vnesemo svojih čustev in dela osebnosti, ga ne bomo dojemali kot dom.

Vsakdo ima svoj okus

Ko opremljamo stanovanje, nas ravno zato pogosto vodi srce, ne razum. To je čisto v redu, saj se tako obkrožimo s predmeti, ki nas veselijo, so nam všeč in ustvarjajo posebno vzdušje, v katerem se počutimo udobno. Če kdo od naših prijateljev misli, da smo ustvarili kič in kaos, se z njegovim mnenjem ne smemo preveč obremenjevati. Vsakdo ima namreč svoj okus, v lastnem domu pa bi se morali počutiti srečni.

spremrenite_hiso_v_dom_2.jpg

Ljudje potrebujemo spremembe

Z evolucijskega vidika dom pomeni varnost, toplo zavetje, kjer lahko vzgajamo svojo družino. Na to, kako bomo uredili svoje domovanje, vplivajo tudi dom, v katerem smo odraščali, stopnje osebnega razvoja in naše potrebe, ki se sčasoma menjajo. Psihologi so prepričani, da se naša osebnost spreminja, zaradi česar se mora spremeniti tudi naš življenjski prostor. Zato si večkrat zaželimo sprememb v stanovanju: včasih nam zadostuje že prerazporeditev pohištva, včasih pa večje spremembe v opremi.

Pomembno je, da te spremembe ustrezajo vsem družinskim članom in da se domov z veseljem vračamo po napornem delovniku. Da to dosežemo, ni treba, da smo obkroženi z dragimi dizajnerskimi predmeti, saj mora dom odražati našo osebnost, ne tuje. Ključen je način življenja, vse drugo so le – stvari.