Sobne rastline: nogavice ali majoneza?

Se tudi na vaših sobnih rastlinah s svetlobno hitrostjo nabira prah? Potem vzemite stare nogavice in z njimi obrišite prašne delce z listov in drugih delov rastlin. V vsako roko vzemite po eno rokavico in ju preprosto položite na zgornjo in spodnjo stran lista ter obrišite obe strani hkrati.

Za večji sijaj listov sobnih rastlin uporabite majonezo, saj olja v njej delajo prave čudeže. Manjšo količino majoneze nanesite na list in jo podrgnite po površini, nato pa obrišite z mehko krpo. Te metode pa ne uporabljajte na kateri koli vrsti rastlin – izogibajte se vrstam z mehkejšimi listi.

Ledene kocke

Se vam pogosto zgodi, da sobne rastline v posodah puščajo vodo nekaj minut po zalivanju? "Zalijte" jih z ledenimi kockami: kocko ledu enostavno položite v posodo na vrh zemlje in počasi se bo stopila. Zaradi počasnega topljenja bodo rastline zmožne vsrkati večjo količino vode.

waterplants_icecubes.jpg

Izkoristite prho

Prha odlično dene sobnim rastlinam! Rastline skupaj s posodo postavite na tla kabine za prhanje in odprite vodo (nežen pritisk prhe in mlačna temperatura), da nežno kaplja na njih. Zagotovo vam bodo hvaležne, saj boste dosegli podoben učinek, kot da bi jih postavili na prosto na deževen poletni dan.

Gospodinjska sredstva na vrtu

Če se vam dogaja, da sosedova ali izgubljena mačka uporablja vaš vrt kot prostor za uriniranje ali zakopavanje iztrebkov, zmešajte skupaj malo rabljene kavne usedline in pomarančnih olupkov. Kavno usedlino lahko zbirate v prazni posodi pod kuhinjskim umivalnikom; ko se je nabere dovolj, jo skupaj z olupki postavite na problematično mesto vrta.

Težave s požrešnimi polži lahko rešite tako, da posujete malo kuhinjske soli po tleh vrta. Sol se bo v stiku s sluzasto površino stopila in polža poškodovala oziroma najverjetneje ubila.

salt02.jpg

Jajčne lupine, kartoni za jajca in grenka sol

Namesto da jajčne lupine vržete v smeti, jih zdrobite in uporabite na vrtu – natrosite jih po zemlji okoli spodnjega dela paradižnika, saj boste s tem pregnali gosenice in druge vrtne škodljivce z rastline. Izkoristite pa lahko tudi prazne jajčne kartone: odlični so namreč za vzklitje in rast semen v zaprtih prostorih. Kartonaste predalčke napolnite z zemljo, vanjo pa posadite semena.

Zmešajte malo grenke soli (epsomova sol) in vode v razmerju ena proti dva. Mešanico uporabite za zalivanje vrtnih rastlin, katerih rast želite spodbuditi. Če grenko sol natrosite še okoli spodnjega dela rastlin, pa boste odgnali rakune in druge nadležne živali.

Čiščenje rok

Kadar vam po končanem vrtnarskem opravilu na rokah ostane umazanija, pod nohti pa zemlja, ju očistite s pomočjo stare zobne ščetke. S ščetko boste namreč dosegli tudi območje pod nohti in obnohtno kožico. Za čiščenje trdovratne umazanije z rok ali nog lahko uporabite tudi naravno sredstvo za luščenje, ki ga izdelate sami. Zmešajte eno četrtino skodelice olivnega olja in običajnega organskega sladkorja in mešanica je pripravljena za vsakdanjo uporabo.