Sedežno pohištvo je zasnovano tako, da nam, če je izdelano kakovostno, služi dolga leta. Zato je lahko izbira prave zofe ali sedežne garniture težavna odločitev; navsezadnje si želite, da je modna, hkrati pa mora prestati tudi test časa. Sedežna garnitura je element, ki ga kupujemo za daljše časovno obdobje, zato je pravilna izbira še toliko bolj pomembna. »Za nakup sedežne garniture se odločamo zelo premišljeno, tako pri izbiri velikosti in modela kot pri izbiri materiala in barve,« pritrjuje Tanja Žakelj Kosmač iz Pohištva Žakelj, ki je specializirano za izdelavo sedežnega pohištva.

sedezne_trendi1.jpg

Na prvem mestu kakovost in funkcionalnost

Kako torej izbrati sedežno garnituro, ki ustreza vašim željam in potrebam? Kakovost je seveda pomemben dejavnik. Poleg materiala, iz katerega je prevleka, igra glavno vlogo polnilo. Klasično vzmetenje so večinoma nadomestila polnila iz visokokakovostne pene, ki ponujajo udobje in zagotavljajo kakovost. Polnila so različnih trdot, zato je pametno, da se pred nakupom prepričamo, da nam trdota ustreza. Ko izbiramo material prevleke, torej tkanino, usnje, umetni semiš …, pa moramo upoštevati tudi vzdrževanje in čiščenje, o čemer si je priporočljivo pred nakupom pridobiti čim več informacij.

»Bistvena je funkcionalnost sedežne garniture,« dodaja Žakelj Kosmačeva. »Glede na naše potrebe oziroma na način uporabe izbiramo funkcije, ki so za nas pomembne. Če na sedežni garnituri preživimo veliko časa, je prav, da izberemo takšno, ki nam bo omogočila čim bolj pravilno sedenje. Če je sedežna garnitura nizka, lahko uporabimo vzglavnik in ga namestimo tam, kjer več sedimo. Tudi funkcije mehanizma 'relax' so zelo uporabne, saj z enostavno potezo na garnituri ustvarimo počivalnik, kjer imamo podprte noge in glavo. Izvlečna ležišča so praktična, kadar potrebujemo več prostora, bodisi za spanje bodisi za poležavanje.«

sedezne_trendi2.jpg

Trend je predvsem udobje

Ste si v pohištvenem salonu že kdaj ogledali sedežno garnituro, za katero ste menili, da bi bila idealna za vaše stanovanje, potem pa ste razočarano ugotovili, da je prevelika? Ne gre drugače, kot da velikost sedežne garniture določimo glede na prostor, ki nam je na voljo, upoštevajmo pa tudi to, kako prostorna naj bo. Že modeli sedežnih garnitur sami po sebi nakazujejo, kateri so primerni za večje postavitve in kateri za manjše. To se odraža predvsem pri masivnosti in širine izvedbe. Če se težko odločite, kakšno velikost in model izbrati, povprašajte za nasvet strokovnjaka, svetujejo v Pohištvu Žakelj, kjer se je mogoče dogovoriti tudi za izmero in svetovanje na domu.

In kakšni so trendi sedežnih garnitur v letu 2012? Dizajn se nagiba k preprostemu in elegantnemu slogu z dovršenimi detajli. Videz je poln, na posameznih delih je »bombiran« oziroma dodatno podložen, da deluje polnejše in mehkejše. Ravnih ostrih linij letos ne bomo zasledili veliko. Pomembno vlogo igrajo tudi sistem prešitja in nove tehnike pri izvedbi šivov s poudarjenimi robovi in zavihki. Aktualne so tako sedežne garniture s premičnimi blazinami kot nepremično tapecirane, sedišča pa so široka in tudi sicer je sedežno pohištvo z novo letnico nadvse udobno ter ergonomsko oblikovano.

sedezna_platt.jpg

Letos so v ospredju naravne barve

Tudi barve sledijo modnim trendom. Oblikovalci so moderne čiste linije združili s snežno belo barvo, ki je letos nesporna zmagovalka. Ker pa je belo sedežno pohištvo občutljivo, če posebno če imate otroke ali domače ljubljenčke, ne boste zgrešili, če se boste odločili za tkanine naravne barve s strukturnim videzom, ki je lahko tudi grob, kot so peščena, granitno siva in sivorjava – te so prav tako na vrhu modne lestvice. Pri usnjenih sedežnih garniturah zasledimo predvsem tople rjave odtenke in svetle smetanaste barve. Če želite, da sedežno pohištvo v prostoru izstopa, pa se odločite za katero od modnih živih barv, kot so rdeča, sončno rumena in kobaltno modra.