Še posebno problematično je, če se to zgodi z vašimi vhodnimi vrati, in sicer tako z varnostnega vidika kot z vidika večje porabe energije. Težavam pa se lahko izognete z rednim vzdrževanjem. Več o tem pa v nadaljevanju.

Vhodna vrata

Vhodna vrata zaradi izpostavljenosti zunanjim dejavnikom najbolj trpijo. Ekstremne temperaturne razlike in vremenske razmere lahko vrata zelo zdelajo. Zunanji del zato redno čistite z mokro krpo, po potrebi pa nanjo nanesite tudi nekaj blagega mila. Lesena vrata morate vsakih nekaj let pobrusiti in nanje ponovno nanesti zaščitno plast. Pred začetkom hladnega obdobja preverite, če so vaša vrata v dobrem stanju in če dobro ležijo v vratnem okvirju. Če temu ni tako, jih popravite.

08_cartes.jpg

Drsna vrata

Zatikajoča se drsna vrata ali takšna, ki pri premikanju povzročajo hrup, uničujejo talne obloge, pa tudi vaše roke zaradi tega veliko bolj trpijo, kot bi sicer. S krpo, pomočeno v mešanico blagega mila in tople vode, redno čistite kanale, po katerih drsijo (ali pa bi vsaj morala drseti) vrata. Očiščeno površino nato dobro posušite.

c_296.jpg

Notranja vrata

Tudi notranja vrata zahtevajo redno čiščenje. Vsak teden jih pobrišite z vlažno krpo. Če po njih kaj polijete oziroma jih umažete, madež takoj očistite. Če se vrata začnejo zatikati, poskušajte pritrditi podboje. Ti namreč lahko čez čas popustijo. Redno jih tudi mažite z mazivom.

Deli vrat

Tudi tečaje in kljuke vrat je treba očistiti, saj se tudi na njih nabira umazanija. Redno jih čistite z vlažno krpo ali pa poskušajte umazanijo iz njih spihati oziroma jo posesati. Vsake toliko časa vse premične dele naoljite.