Rjuhe

Bele rjuhe perite le skupaj z belo posteljnino ali tkaninami v svetlih pastelnih odtenkih. Operite jih v topli vodi z detergentom, izogibajte pa se klorovemu  belilu, saj poškoduje vlakna. Namesto po belilu raje posezite po manj agresivnem sredstvu za čiščenje, na primer odstranjevalcu madežev, ki temelji na osnovi kisika.

Stene

Če želite odstraniti madeže z belih zidov, najprej poskusite nežnejšo metodo čiščenja sten z navadno vodo in mehko krpo. Če to ne deluje, uporabite raztopino vode in tekočega mila – kadar tudi to ni uspešno, pa uporabite agresivnejša čistilna sredstva in jih s krpo nežno drgnite po površini.

ciscenje_belih_sten.jpg

Brisače

Čeprav je morda varno, da za brisače uporabite belilo, pa to storite z vso previdnostjo! Preberite navodila za uporabo belila in se jih dosledno držite. Upoštevajte, kako pravilno dodate belilo v pralni stroj, koliko ga je varno dodati in kdaj ga ne bi smeli uporabljati.

Fugirna masa

Če hočete fugirno maso med talnimi in stenskimi oblogami iz keramičnih ploščic ali kamnitih plošč očistiti plesni in glivic ter ji povrniti belino, jo zdrgnite z zobno ali podobno majhno ščetko, namočeno v raztopino pol skodelice belila in štiri litre vode.

grout_cleaning.jpg

Tekstilne talne obloge

Za čiščenje belih preprog je učinkovita predvsem preventiva. Svetujemo vam, da bele preproge v mokrih zimskih mesecih pospravite na manj prehodna območja doma in da po stanovanju ne hodite v čevljih. Če že naredite madež na preprogi, ukrepajte takoj, saj ga boste le s pravočasnim odzivom odstranili. Umazanijo nežno odstranite s ščetko, polito tekočino pa popivnajte - pri čiščenju se ravnajte po navodilih proizvajalca preproge ali talne obloge.

Namizni prti

Umazan namizni prt čim prej operite, preden se madeži trajno zasušijo. Madež popivnajte z malo detergenta za pomivanje posode in toplo vodo, in ga še isti dan operite v pralnem stroju. Upoštevajte, da morate madeže masti na oljni osnovi ali madeže hrane na vodni osnovi obravnavati drugače.