Kuhinjska oprema

Ne glede na to, ali imate električni ali plinski štedilnik oziroma pečico, lahko le-ta predstavlja veliko tveganje za vsakega člana gospodinjstva. Poleg opeklin na vas prežijo tudi druge nevarnosti. Ko jemljete jedi iz pečice ali jih nameravate prestaviti s štedilnika na kuhinjski pult, poskrbite, da jih odložite na trpežno podlago, ki je vročina ne bo stopila. Uporabljajte le posodo, ki ob visokih temperaturah ne sprošča škodljivih kemikalij v hrano.

Po vsaki uporabi dvakrat preverite, ali ste štedilnik in pečico res izklopili. Posebno pozornost namenite shranjevanju plinske jeklenke, če uporabljate plin, saj je ne smete postaviti pod prazne lonce in ponve, ker s tem tvegate požar. Pazite tudi na ročaje posode, napolnjene z vročo jedjo, ki so izdelani iz plastike. Da se ne bodo stopili, jih vedno obrnite stran od štedilnika ali drugega vira toplote. Obenem redno čistite pečico, saj tako preprečite vžig masti, in je nikoli ne pustite prižgane brez nadzora.

gas_range_2.jpg

Mali gospodinjski aparati

V večini kuhinj najdemo poplavo manjših kuhinjskih aparatov, kot so mešalniki, opekači kruha, odpirači pločevink in druga tehnika. V mislih morate imeti, da vse kable naprav umaknite od roba kuhinjskega pulta, saj jih boste težje po nesreči prevrnili na tla. Aparate in njihove napajalne kable shranjujte stran od umivalnika oziroma vodnih virov. V delujoče naprave (predvsem mešalnike) nikoli ne vtikajte rok.

Drugo kuhinjsko orodje

Z vso previdnostjo uredite tudi glavni kuhinjski predal, v katerem so shranjeni noži, vilice in drugi ostri predmeti. Priporočamo vam, da ostro orodje pospravite tako, da konice usmerite proč od sebe. Predal pospravite tako, da so vilice, noži in žlice jasno ločeni med seboj ter da se rezila ne dotikajo drugega pribora. Predal ne sme biti prenatrpan, saj boste zaradi nereda težko razločili ostre predmete.

customizable_drawer_organizer.jpg

Nevarne kemikalije v kuhinji

Mnogi v kuhinji shranjujejo nevarne kemikalije, na primer čistilna sredstva in insekticide. Prostor pod umivalnikom je morda resda nezaseden in na videz kot nalašč za hrambo nevarnih snovi, a ga brez večjih težav dosežejo tudi otroci in hišni ljubljenčki, če omarica ni zaklenjena. Zato na vrata v čim krajšem času namestite varovalo, belilo in izdelke z vsebnostjo amonijaka pa shranite na drugo mesto v domu, saj lahko povzročijo nevarno reakcijo, če pridejo v stik z drugimi kemikalijami.