Na trgu lahko opazimo veliko novih materialov, kot so plastična ter jeklena okna in vrata, talne in stenske obloge, vse več pa je izbire tudi za razsvetljavo doma. Eden najsodobnejših izumov na tem področju je kaljeno steklo, ki je omogočilo, da lahko na objekt vgradimo večjo površino oken. Dandanes so  še posebno priljubljene steklene stene, ki počasi nadomeščajo klasična okna.

nacrtujte_obmocje_okoli_oken_1.jpg

Steklene stene ali velika okna?

V sodobnem življenju vedno bolj uporabljamo velika okna, ki so hkrati tudi stene. Z njimi v prostor vnesemo naravno svetlobo in ga odpremo navzven, po drugi strani pa mu dodamo občutek razkošja. Velika okna ali steklene stene iz prosojnih materialov z gladkimi okvirji se raztezajo bodisi od tal do stropa bodisi z enega konca prostora na drugega.

nacrtujte_obmocje_okoli_oken_4.jpg

S steklenimi stenami lahko razširite prostor in ga odprete proti nebu, če steklene površine vgradite vse do stropa ali celo na streho. Višje ko jih namestite, več panoramskega razgleda boste pridobili. Čeprav je steklo z vseh strani nepredušno in zaprto, bo sobi podarilo občutek zračnosti.

nacrtujte_obmocje_okoli_oken_3.jpg

Dizajn, prilagojen podobi oken

Zraven velikih oken ali steklenih sten se najbolje podajo sodobno pohištvo čistih linearnih linij, po možnosti iz kroma in usnja, velike škatlaste zofe, ki so dolge in premočrtne, konzolne mize z ravnimi linijami, svetle okrasne blazine in podoben dekor. Ker središčno točko prostora predstavlja okno ali steklena stena, drugo notranjo opremo prilagodite podobi okna in jo ohranite čim bolj preprosto.

nacrtujte_obmocje_okoli_oken_2.jpg

Posebno pozornost namenite mestu, kjer bodo vgrajene steklene stene ali velika okna. Zajeti namreč želite čim več naravne svetlobe, denimo v popoldanskem času, ko ste po vsej verjetnosti doma. Poleg tega namenite posebno pozornost še podrobnostim, ki naj jih bo čim manj, tako da soba ni  videti preveč neurejena. Seveda imajo lahko steklene stene tudi svoje pomanjkljivosti, kar je odvisno predvsem od kakovosti stekla, ki se lahko opraska. Menjava tako velikega kosa stekla pa je razmeroma drag zalogaj.