Večstanovanjska hiša, ki dokazuje, da je gradnja stavb z nizkim ogljičnim odtisom mogoča tudi v najbolj ekstremnih pogojih, se lahko skoraj vse leto ogreva s pomočjo sončne energije – razen v tistih dveh mesecih, ko je del Norveške, kjer stoji, zavit v popolno temo.

kt8jmtrgfuthzlrj.jpg

Okolju prijazna zasnova

Stanovanjska zgradba je del soseske Storelva. Prebivalci lahko uživajo v razgledu na veličasten fjord in gore, ki kažejo na ekstremne vremenske pogoje v tem okolju. Solarni kolektor gleda na jug, tako da zajame kar največjo količino sončne energije, medtem ko je stran hiše, ki gleda na sever, skoraj v celoti pokrita, da je zaščitena pred ostrim vetrom. Le ozke steklene line dovoljujejo svetlobi, da vstopi v notranjost.

ujnh456.jpg

Lesa iz trajnostnih virov, ki so ga uporabili za gradnjo, niso dodatno obdelali, tako da lahko hiša bolje diha. Glavni bivalni del je še dodatno zaščiten z izolacijo iz mineralne volne.

storelva_passive_houses_lead_537x387.jpg

Učinkovita raba energije

Da bi lahko stanovalci porabili čim manj energije, imajo vsi prostori in garaže senzorsko razsvetljavo, ki se vključi, ko zazna gibanje. Hiša premore zbiralnike toplote na tleh, ki skrbijo za ogrevanje ali ohlajanje zraka, ter hranilnik za zbiranje toplote v kombinaciji s toplotno črpalko zrak-voda, ki energijo shranjuje in pošilja v sistem talnega ogrevanja. Tako lahko notranjost zgradbe ostane topla tudi v mrzli polarni zimi.