Organska hrana je vedno najboljša

Organska hrana je v zadnjih letih postala velik hit. A s količino po navadi pride tudi do upada kakovosti in tudi v tem primeru je na žalost tako. Pozorno preberite ves droben tisk na embalaži – če na njej samo na veliko piše organsko, to še ne pomeni, da je to res.

Organska hrana je vedno dražja od običajne

Še en mit, ki nikakor ne drži. Večje povpraševanje vodi v večjo ponudbo, to pa v znižanje cen. Je pa res, da je večina konvencionalne hrane v trgovskih centrih še vedno dosti cenejša od organske. A zdravje nima cene, zato raje kupujte organsko hrano, a to bolj smotrno in v res takšnih količinah, kot jo dejansko potrebujete. Samo spomnite se, koliko hrane ste ravno včeraj vrgli stran, ker je niste mogli ali utegnili pojesti.

Eko dizajn je dražji

Ne drži. Svoj dom lahko z okolju prijaznimi dekoracijami opremite tudi z zelo malo denarja. Dekoracijo pa lahko z nekaj spretnosti in truda naredite tudi sami.

img_76531.jpg

Bolj zdravo prehranjevanje ne pripomore k bolj zdravemu planetu

To ni res. Vse, kar se znajde na vašem krožniku, ima posledice za naš planet. Kupujte hrano pri lokalnemu kmetu. Zemlja (pa tudi vaš organizem) vam bosta hvaležna.

Naravna čistilna sredstva niso dovolj učinkovita

Tudi to ne drži. Naravna čistilna sredstva so enako učinkovita kot umetna. Morda ste se ušteli pri mešanici ali pa čistila niste pustili delovati dovolj časa. Poskusite še enkrat.

Brez plastičnih vrečk ne gre

Ni res. Gre. In to z lahkoto. Le navade je treba spremeniti.

Zelena potovanja ponujajo le spanje v šotorih in tofu

Temu ni več tako. Številni hoteli so namreč postali okolju prijazni. Tudi luksuz je lahko ekološki oziroma to vedno bolj postaja.

Pridelke lokalne pridelave je moč dobiti samo na vasi

Ni res. Vedno več kmetov svoje pridelke ponuja na stojnicah v mestih in celo v trgovskih centrih.

rl_fresh_root_vegetables.jpg

Ne morem spreminjati drugih

Seveda jih lahko. Svoje mišljenje delite s svojimi prijatelji, bližnjimi in sodelavci. Ko bodo uvideli, kako dobro se počutite ob uživanju ekološko pridelanih živil in kako enostavno je biti okolju prijazen, bodo tako začeli ravnati tudi sami. Saj veste, zgledi vlečejo.

Recikliranje manjših količin odpadkov se ne pozna na čistejšem okolju

Tudi to je zelo zmotno mišljenje. Vsako še tako majhno dejanje šteje. Štiričlanska družina, ki reciklira plastične odpadke, na leto okolju prihrani kar 154 kilogramov ogljikovih emisij, ki bi jih sicer izpustili v zrak v procesu izdelave plastične embalaže.