Običajne vodovodne pipe

Pred popravilom pipe najprej zaprite dovod vode na glavnem dotoku ali pri servisnem ventilu pipe. S čepom zaprite lijak, da majhni sestavni deli pipe ne bi padli v odtok. Odstranite zgornji del pipe, tako da povlečete ali odstranite glavni pokrov ročaja in odvijete majhen podporni vijak. Ovijte krpo iz blaga okrog pipe in jo na mestu trdno držite z nastavljivim izvijačem. S še enim izvijačem odvijte veliko medeninasto matico, ki sicer drži ročaj. Če se matica zatika, jo poškropite z mazivom, kot je na primer WD40, in počakajte nekaj minut.

Pod matico za ročaj najdete podložko, ki jo dvignite z izvijačem. Na mesto stare podložke postavite novo podložko. Matico za ročaj privijte nazaj na pipo; ne zategnite je preveč. Ponovno namestite vrh pipe in vključite dovod vode ter preverite, če pipa dobro tesni.

dripping_tap.jpg

Če iz nje še kaplja, je morda obrabljeno mesto pod podložko, ki je lahko prekrito z vodnim kamnom ali opraskano. Težavo odpravimo s posebnim orodjem za nastavljanje, ki ga lahko kupimo v trgovinah s pripomočki za vzdrževanje vodovoda ali v tehničnih trgovinah. Potisnite primeren konec orodja v pipo in ga obračajte, da očistite kovino. Težavo lahko rešite tudi z namestitvijo kombinirane podložke s posebnim elementom za namestitev. Podložko kupite v trgovini s pripomočki za vodovod.

how_to_fix_a_leaking_tap.jpg

Vodovodne pipe s keramičnimi diski

Če so vaše pipe sorazmerno nove in morate ročaj zavrteti le za četrtino, da jih odprete, potem so v njih namesto podložk že keramični diski. Težavo s kapljajočo pipo rešite tako, da odstranite vrhnji del pipe in odvijete medeninast ventil, da pridete do keramičnega elementa. Cel keramični element odnesite v tehnično trgovino in tam kupite enak nadomestek. Bodite pozorni, saj so na prodaj keramični diski različnih velikosti, lahko so desno-usmerjeni (hladno) ali levo-usmerjeni (vroče). Izberite pravega za vašo pipo. Morda boste morali zamenjati tudi tanko tesnilo iz gume okoli keramičnega elementa.