Kompleks je urejen tako, da čim bolje izkoristi kot in pot sončne svetlobe. Zgradba je na severni strani osi vzhod-zahod sestavljena iz posebnih plošč, ki ustvarjajo senco bivalnim prostorom v notranjosti kompleksa, tako da se ne pregrevajo. Na južnem delu objekta pa so nameščeni veliki sončni kolektorji, optimalno obrnjeni proti soncu.

vertikalna_vas_v_dubaju_2.jpg

Zlati LEED-certifikat

Trajnostno naravnana stavba je prejela priznanje ameriškega sveta za okolju prijazno gradnjo – zlati LEED-certifikat. Streha z vgrajenimi sončnimi celicami se obnaša podobno kot list z žilami: solarno energijo zajame in jo s toplo vodo vodi nazaj v zgradbo, kjer se uporablja za delovanje klimatskih naprav in ogrevanje vode.

vertikalna_vas_v_dubaju_3.jpg

Pod streho kompleks skriva stanovanjske, hotelske in zabaviščne enote. Slednje so sestavljene iz kinematografov, restavracij, trgovin in med drugim gledališč, zgrajene pa so na nižji južni strani kompleksa, medtem ko se na severnem delu nahajajo hotelske sobe in zasebna stanovanja.

vertikalna_vas_v_dubaju_4.jpg

Futuristična zasnova kompleksa

Stanovanjske in hotelske stavbe tvorijo vpadljive središčne točke, tako da se kompleks ponaša z unikatnimi stolpnicami, ki se dvigujejo nad solarno streho zabaviščnega predela. Kombinacija dvignjenih zgradb in nižje umeščene solarne strehe pa je videti skoraj futuristična, kot da bi sredi Dubaja pristala solarna vesoljska ladja.