Rdeče meso

Rdeče meso je polno beljakovin in maščob, zaradi katerih prebavni organi delujejo celo noč, preden jih uspešno razgradijo. Da je vaš spanec globok, bi morali vsi telesni sistemi delovati brez obremenitve – meso pa je težko prebavljivo živilo. Seveda se vam ni treba v celoti odpovedati rdečemu mesu, saj je bogato z železom in triptofanom, le pred spanjem ga ne jejte več.

Alkohol

Na splošno velja napačno prepričanje, da alkohol spodbuja spanec. Sicer vas alkohol lahko uspava, vendar ne vodi v dolg in osvežujoč spanec. Lahko zmoti ritem spanja, saj povzroči le plitvo fazo spanja, od katere telo nima veliko koristi. Poleg tega se boste zaradi alkohola ponoči najbrž večkrat zbudili. Najhujše je, če ste eden tistih, ki alkoholne pijače uporabljajo kot neke vrsto “uspavalno tableto” in postanejo odvisni od njih.

zenska_pije_sampanjec.jpg

Temna čokolada

Če potrebujete globok in miren spanec, pred spanjem ne jejte temne čokolade. Tako kot vsaka čokolada namreč vsebuje kofein in stimulanse, kot je teobromin, ki pspeši bitje srca. Če že morate pojesti nekaj sladkega, preden se odpravite spat, raje vzemite košček bele čokolade.

Česen

Česen je drugače izredno zdrav, a poleg slabega zadaha povzroča tudi zgago in druge težave z želodcem, ki lahko vodijo v nespečnost. Zaradi tega se njegovemu uživanju izognite, še posebno, če imate težave z želodcem.

Žitni kosmiči

Žitni kosmiči so polni rafiniranih sladkorjev in drugih ogljikovih hidratov. Zato nivo sladkorja v krvi nenadoma naglo poskoči, ko jih pojeste, kar ni najbolj idealen način za pripravo na spanje. Če že morate nekaj pojesti, ker sicer ne morete zaspati, vzemite kosmiče, polne celih žitnih zrn, brez dodanega sladkorja.

kosmici.jpg

Sladkarije

Ena najslabših motenj spanca so nočne more. Nedavna študija je pokazala, da je sedem od desetih ljudi, ki so pred spanjem jedli hitro hrano, na primer čokoladice in druge sladkarije, po navadi imelo nočne more. Visoka raven sladkorja v krvi ustvarja možganske valove, ki vodijo k nočnim moram.

Pica

Mastna in slana pica bo zaposlila želodec za celo noč. Paradižnikova omaka je razmerom kisla, skupaj z mastnim mesom in sirom pa vam bo po vsej verjetnosti povzročila želodčno zgago. Manjše rezine telo še lahko prebavi, medtem ko se boste zaradi večjih količin ponoči zbujali.

Testenine

Testenine vas bodo hitro nasitile, ampak če jih jeste, preden se odpravite spat, se bodo vsi ogljikovi hidrati spremenili v maščobe. Olje, sir in omaka pa so le še dodatno breme za telo. Večina testenin ima visok glikemični indeks, kar bo verjetno povzročilo višjo raven sladkorja v krvi, zato boste težje zaspali in se čez noč pogosteje zbujali.

testenine.jpg

Sladoled

Sladoled je poln maščob in sladkorja – tako boste dobili energijsko injekcijo ravno pred spanjem, če ga boste jedli zvečer. Seveda te energije ne boste mogli pokuriti, ampak se bo spremenila v maščobo. Poleg tega na kakovost spanca vpliva podobno kot druge sladkarije, saj lahko povzroči nočne more.

Peteršilj

Čeprav spada med zdravo zelenjavo, pa je na seznamu  ne nazadnje tudi peteršilj. Ta je namreč naravni diuretik, tako da boste morali večkrat na stranišče, če ga jeste pred spanjem.