Temelji

Če opazite, da imate probleme s temelji (razpokajočo steno, povešujočimi stropi ali tlemi, poševnimi vrati ali drugimi zaskrbljujočimi pojavi), pokličite strokovnjaka. Vredno je žrtvovati nekaj novcev in spati brez strahu, da se vam hiša zruši na glavo.

Električna napeljava

Elektrika je področje, s katerim se ne gre šaliti. Že majhna napaka lahko vodi v resno poškodbo ali celo smrt. Zato nikar ne oklevajte, ampak za popravilo ali prestavitev napeljave pokličite električarja, ki ima vsa potrebna znanja. To pa ne pomeni, da ničesar ne smete narediti sami. Zamenjave ventilatorja ali odpiralca garažnih vrat se lahko lotite tudi sami, če se seveda čutite dovolj sposobni za kaj takega.

Nosilna stena

Želite odstraniti nosilno steno? Potem pokličite strokovnjaka. Nosilna stena namreč nosi in distribuira celotno težo stropov, tal in drugih strukturnih elementov. Zato ima lahko njena nestrokovna odstranitev katastrofalne posledice za vaš dom. Poleg tega je lahko v njej napeljava, s katero – verjemite – si ne želite imeti opravka. 

dsc02462.jpg

Vodovod

Tudi voda je zelo nevarna, če ne znamo delati z njo. Vodovodarja vam ni treba klicati, če nameravate zamenjati pipo, ročko za prhanje ali školjko, za vsa večja dela pa to nujno storite. Stiki cevi in druga problematična mesta lahko ob nestrokovnem ravnanju počijo in vam poplavijo domovanje, odpravljanje posledic tega pa vas bo zelo udarilo po žepu. Držite se pravila: če je delo treba opraviti v steni, potem se ga nikar ne lotite.

Plinovod

Se spomnite, kam vodi napačno ravnanje z elektriko? Podobno je s plinom. Pokličite strokovnjaka. Zahvalili se nam boste kasneje.

Preplastitev ploščic in kadi

Preplastitev ploščic in kadi se zdi poceni nadomestna rešitev za sicer drago zamenjavo starih ploščic ali stare kadi. A tega opravila se nikar ne lotite na lastno pest. Kemikalije, potrebne za odstranitev stare povrhnjice in nanos nove, niso nekaj, s čimer bi se lahko pečal vsakdo.

Streha

Strešne kritine ne polagajte sami. Če je ne boste položili prav, boste imeli v hiši kaj hitro poplavo, zelo velika pa je tudi nevarnost poškodbe med nameščanjem.

Odstranitev dreves

Manjša drevesa do 3 metrov lahko odstranite sami, večjih pa ne. Amaterji in motorne žage ne gredo dobro skupaj. Poleg tega pa - ste prepričani, da veste, kam bo padlo? Če boste imeli smole in bo to vaša hiša, boste imeli z njenim popravilom zelo velike stroške. Veliko možnosti za nesrečo je tudi med žaganjem vej, še posebno če se ob tem opravilu nahajate na drevesu in morate ob vsem tem še loviti ravnotežje.

Odstranitev stare barve

Če je bilo vaše stanovanje prepleskano pred letom 1970, stare barve nikar ne odstranjujte sami, saj obstaja velika verjetnost, da je v njej svinec. Vdihavanje svinčenega prahu pa ima lahko težke zdravstvene posledice. Zaščitite sebe in vaše najbližje in za to delo najemite usposobljene strokovnjake.

stairtreadsrisersmay2nd2010005.jpg

Instalacija kurilne peči na les in kamina

Požarna varnost je zelo pomembna. Nikar se sami ne lotevajte instalacije kurilne peči na les ali kamina. Gre za zelo kompleksno delo, ki ga lahko opravi samo za to usposobljen strokovnjak.