Baročne zgradbe stojijo zraven ljubljanske mestne hiše, nasproti Robbovemu vodnjaku. Vse tri hiše so v lasti založniškega podjetja DZS. V pritličju je knjigarna, medtem ko je del prostorov v prvem nadstropju namenjen za pisarne. Bivalni prostor so urejeni v višjih nadstropjih. Arhitekti so v sodelovanju z gradbenimi inženirji povsem obnovili notranje dvorišče, ki združuje tri zgradbe v eno, in ga delno zasteklili, tako da omogoča pasivno prezračevanje. Okoli notranjega dvorišča je urejenih dvanajst stanovanj.

Ločena prenova zunanje podobe in notranjega dvorišča

Baročno okrašene zunanje podobe zgradb, ki jih vidimo z ulice, so morali arhitekti zaradi zaščite kulturne dediščine rekonstruirati v prvotno stanje oziroma obliko. Notranje dvorišče pa so lahko prostih rok prilagodili sodobnemu načinu življenja, ki narekuje odprte bivalne prostore.

ofis_barocna_stanovanja_2012_ljubljana_4.jpg

Notranje dvorišče je osrednji prostor komuniciranja stanovalcev, ki povezuje tako vsa nadstropja kot stanovanja. Hkrati omogoča, da tudi v notranjost dospe dovolj naravne svetlobe in da bivalni prostori ponujajo pogled na svetlo dvorišče. Ker je notranje dvorišče razmeroma ozko in zaprto z vseh strani, je bila namreč glavna skrb arhitektov, kako zagotoviti čim več svetlobe. Zaradi tega so stene okoli dvorišča v celoti zastekljene, krasijo pa jih odsevni elementi.

Steklene plošče in odsevni elementi

Odsevni elementi so v bistvu izpostavljeni zgodovinski oboki iz kamna, stebri in plošče, ki so jih odkrili med gradnjo. Ti zgodovinski elementi so tako postali del interjerja. Konstrukcija dvorišča zato odseva steklene predele in zanimive vizualne elemente prenovljenih zgradb pa tudi objektov v okolici in celo podobo gradu.

1327950882_ofis_baroque_court_apartments_2012_ljubljana_24_800x1000.jpg

Več posnetkov prenove hiš v strogem centru Ljubljane pa si oglejte v naši fotogaleriji.