Da se ob tem ne bi zastrupili, si oglejte nekaj najbolj običajnih nevarnih rastlin, ki bi lahko rasle tudi na vašem vrtu.

Bršljan (nevaren na otip)

Če se poškoduje list ali kateri drug dela bršljana, spusti olje. Če olje pride v stik s kožo, lahko pride do alergične reakcije - srbečega rdečega kožnega izpuščaja, buške ali mehurjev. Otroke poučite, naj se ne dotikajo rastlin, ki imajo po tri liste.

Oleander (nevaren na otip ali ob zaužitju)

Oleander je ena najbolj razširjenih strupenih rastlin. Vsako zaužitje te rastline je zelo škodljivo. Značilni simptomi ob zaužitju so moten srčni utrip, slabost, bruhanje in reakcije osrednjega živčnega sistema, kot so tresavica, napadi ali kolaps. Zaužitje enega samega lista te rastline lahko pri otrocih in malčkih povzroči smrt. Ob dotiku rastline se iz nje izloči nektar, ki ga nato z roko zelo hitro prenesemo na usta, kar ima lahko hude posledice.

oleander2.jpg

Plazeče epigeje (nevarne ob zaužitju)

Te na pogled nežne, upognjene bele dišeče rastline rastejo v senčnih in vlažnih območjih. Zvončasti cvetovi lahko ob zaužitju večje količine povzročijo slabost, bruhanje, bolečino in drisko. Mogoče je tudi nepravilno bitje srca.

Hortenzije (nevarne ob zaužitju)

Te puhaste grmovnice z rožnatimi, modrimi ali belimi cvetovi pogosto uporabljamo za šopke in okrasne rastline. Zaužitje cvetov lahko povzroči bolečine v trebuhu, srbečico, slabost, znojenje in celo zaustavitev pretoka krvi.

Potonike (nevarne ob zaužitju)

Te lepo cvetoče rastline zrastejo tudi do 13 centimetrov v višino. Njihovi cvetovi so rdeče, rožnate in bele barve. So pogosta vrtna rastlina, njeno zaužitje pa lahko povzroči bruhanje in pospešen srčni utrip.

Narcise (nevarne ob zaužitju)

Narcise so prelepe cvetlice z rumenimi cvetovi, ki so strupeni. Njihovo zaužitje lahko povzroči slabost, bolečino v trebuhu, krče in drisko. Čebulnice so zelo podobne čebuli in to je tudi vzrok za pogosto zastrupitev z njimi.

Rododendron (nevaren ob zaužitju)

Rododendron in azaleje so pogoste vrtne grmovnice s prelepimi cvetovi in zimzelenim listjem. Cvetovi in nektar rastline so strupeni. Če jih zaužijemo, lahko pride do nepravilnega srčnega utripa, slinjenja in slabosti.

Trobelika (nevarna ob zaužitju)

Že zaužitje izjemno majhne količine te rastline lahko zastrupi človeka in žival. Trobelika ima majhne bele cvetove, ki rastejo v grozdih v obliki dežnika. Njihov strup deluje neposredno na osrednji živčni sistem in lahko povzroči hude krče, napade in celo smrt.

Naprstec (nevaren ob zaužitju)

Ta lepa rastlina zraste tudi do meter v višino. Ima vijolične, rožnate ali bele padajoče cvetove. Zaužitje cvetov rastline lahko povzroči težave s srcem, slabost, bruhanje in drisko. Zanimivo je, da liste naprsteca uporabljajo v nekaterih zdravilih za srce.

_388795.jpg

Glicinija (nevarna ob zaužitju)

Ta padajoča rastlina z modrimi, rožnatimi ali belimi cvetovi se rada oklepa dreves in vrtnih ut. Njeno zaužitje lahko povzroči slabost, bruhanje, krče in drisko.

Krizantema (nevarna za ljubljenčke)

Krizantemini cvetovi so rdeče, rumene, bele, vijolične in tudi druge barve. Če se jih dotaknejo otroci, lahko pride do alergijske reakcije na koži. Če jih zaužije kateri izmed vaših hišnih ljubljenčkov, pa lahko nastopijo slabost, driska, bruhanje in izguba ravnotežja.