Za belgijski stil opremljanja so značilne nevtralne barve, grob na videz neobdelan les, polirane kovine, veliko različnih tekstur, starinsko pohištvo ter ohlapne tkanine in pregrinjala za pohištvo. V ospredju tega sloga je zadržana eleganca – slog združuje trendovske rustikalne elemente s sodobno estetiko. Prostori, opremljeni v tovrstnem stilu, so videti preprosti, a so še vedno izredno udobni.

belgijski_stil_opremljanja_4.jpg

Kako ustvarite belgijski slog?

Izberite nevtralno barvno paleto, sestavljeno iz nežnih rjavih, kremnih in sivih tonov. Izognite se uporabi drznih, svetlih in živih barv. Če vas skrbi, da bo soba videti preveč dolgočasna, se ne bojte, saj boste raznolikost in globino dosegli s pomočjo teksture. Z nevtralnimi barvami namreč pričarate določeno vzdušje, namesto da bi pogled preusmerili na izbrane predmete.

belgijski_stil_opremljanja_1.JPG

Teksture in pohištvo

Prostoru dodajte novo dimenzijo z naravnimi vlakni in materiali, kot so vlakna lanu, sisala in protja. Na videz obrabljen ali neobdelan les kombinirajte z elementi iz poliranih kovin, saj boste prostoru dodali novo globino. Izbrano pohištvo naj bo čistih in preprostih linij, brez pretiranih okraskov. Seveda pa ne sme biti dolgočasno: poiščite starinske stole, klopi in drugo pohištvo, ki jih premešajte s sodobnimi predmeti. Odlični so denimo kosi pohištva, ki so mešanica lesenih in kovinskih elementov, za večje udobje pa so oblazinjeni. Čez pohištvo lahko na koncu dodate tudi pregrinjalo umazano bele barve.

belgijski_stil_opremljanja_5.JPG

Dekoracija in dodatki

Dekor in dodatki naj prav tako odsevajo naravo – izberite pletene košare, lesene sklede, okrasje iz mahu in med drugim lesena polena, ki jih dekorativno zložite zraven kamina. Če nameravate v sobo dodati umetniško delo, naj bo le-to preprosto. Pazite, da prostor ne bo videti prenatrpan, zato posamezne kotičke pustite prazne. Ker je belgijski slog preprost in eleganten, prostora ne preobremenite s preveč stvarmi, nered pa pospravljajte sproti.

Več primerov prostorov, opremljenih v prikupnem belgijskem slogu, pa si oglejte v naši fotogaleriji.