Popravilo vaše nepremičnine

Po službi se pripeljete domov in ugotovite, da so vašo hišo oropali ali še huje – med vlomom ste bili doma. V vsakem primeru najprej pokličite in o kriminalnem dejanju obvestite može v modrem na številko 113. Čeprav se to sliši kot samoumevno, pa temu ni ravno tako, saj veliko ljudi ne pokliče policistov, ker se jim to zdi nesmiselno. Vendar je še kako smiselno, saj nikoli z gotovostjo ne veste, ali jim bo uspelo najti storilce in odtujene predmete. Poleg tega pa brez policijskega poročila ne boste mogli zahtevati povrnitve stroškov pri zavarovalnici.

policija8.jpg

Če ste se ravno pripeljali domov in je vaš dom že od zunaj videti poškodovan, pokličite policijo in počakajte zunaj pri sosedih ali v zaklenjenem avtu, dokler ne bodo kraj zločina zavarovali policisti. Obstaja namreč možnost, da je nepridiprav še vedno v vašem stanovanju. Če ste prepričani, da so tatovi že odšli (morda ste jih videli teči), se med čakanjem na prihod roke zakona ničesar ne dotikajte! Preiskovalci bodo morda želeli fotografirati prostore in pobrati prstne odtise. Šele ko policisti odidejo, lahko začnete svoje osebne stvari pospravljati nazaj v prvotni red.

Zahtevek pri zavarovalnici

Če želite vložiti zahtevek pri zavarovalnici za povrnitev stroškov odtujene lastnine, morate policijsko poročilo običajno izpolniti v roku 24 ur po odkritju kaznivega dejanja. Hkrati pa morate zavarovalnemu agentu posredovati seznam vsega, kar je bilo ukradeno, in koliko so posamezne reči vredne. S tem praktičnim korakom boste obenem začeli tudi bolj natančno dojemati, kaj se je v resnici zgodilo in kako resne so posledice. Če je tat med vlomom na primer poškodoval vrata (ali okno), le-ta najprej začasno zaprite z lesenimi deskami, zatem pa jih čim prej popravite.

pisanje_seznama.jpg

Čustveno okrevanje

Vzpostavljanje reda v hiši je po navadi lažja naloga, kot povrnitev občutka varnosti, ki po vlomu oziroma ropu običajno za nekaj časa izgine. Postanete lahko depresivni, se počutite ranljive in jezne. Prvi korak do okrevanja je, da se soočite z dejstvi, kaj se je zgodilo, in si priznate, da se počutite ranljive in prestrašene. Pogovorite se z družinskimi člani ali prijatelji, še posebno v času takoj po zločinu. Zavedajte se, da ima vsakdo svoj čas okrevanja in da je to počasen proces. Pri premagovanju čustvene travme vam lahko pomaga aktivnost: vpišite se na tečaj samoobrambe, vgradite alarmni sistem, zamenjajte ključavnice ali si recimo omislite trpežna protivlomna vrata. Če se vam zdi, da se vaše čustveno stanje čez čas ne izboljšuje, pa razmislite o pogovoru s svetovalcem ali terapevtom.