Tri generacije pod eno streho

Razidenca z imenom Anil Kush je načrtovana za bivanje treh generacij, kar za tiste kraje ni nič neobičajnega. Paviljonska struktura ima več zunanjih prostorov in dvorišč, kar je za tamkajšnje podnebne razmere zelo dobrodošlo. Poleg tega pa v notranjost spušča tudi veliko svetlobe in omogoča reguliranje temperature.

Paviljonska zasnova

Ločitev zasebnih od skupnih prostorov je botrovala zasnovi več različnih struktur oziroma paviljonov, zahvaljujoč temu pa so lahko vanjo vključili tudi hraste in druga drevesa, ki so na zemljišču rasla že pred gradnjo domovanja.

floating_staircase_in_contemporary_anil_kush_residence_in_india_by_architecture_paradigm_553x415.jpg

Dve horizontalni stavbi sta med sabo povezani in razdeljeni z velikim dvoriščem. V skupnem prostoru so jedilnica, kuhinja in dnevna soba, v zasebnem pa spalnica in kopalnica. Nad horizontalnima stavbama je še en zasebni prostor, kjer prebiva sin. Stene so namesto običajnih treh visoke pet metrov. Zaradi tega je razgled na okolico veliko boljši, struktura pa tudi vizualno deluje veliko bolj impresivno. V pridobljenem vmesnem prostoru med pritličjem in zgornjim nadstropjem je umeščena knjižnica. Zgornji prostor je s spodnjim povezan z lesenim stopniščem.

living_space_design_in_contemporary_anil_kush_residence_in_india_by_architecture_paradigm_553x415.jpg

Strehe v dnevni sobi in spalnicah v pritličju ter v sinovi spalnici v zgornjem nadstropju so oblikovane tako, da omogočajo regulacijo svetlobe in ventilacijo. Z vrhnjega nadstropja teče slap. Voda hladi hišo na naraven način in deluje zelo impozantno.

Zunanji in notranji prostori

Notranji prostori so od zunanjih ločeni z drsnimi vrati iz stekla in lesa. Lesene letvice v prostor spustijo le določeno količino svetlobe, zaradi česar se hiša ne pregreva. Letvice imajo tudi vlogo zaščitnih rešetk. Betonski zid, ki ga na treh straneh oklepa steklo, je hrbtenica strukture in prostor, skozi katerega morate, da pridete v kateri koli drug prostor. Steklena površina ponuja čudovit razgled na zunanji prostor.

anil_kush_picture_553x415.jpg

Okolju prijazna hiša

Hiša je zelo okolju prijazna. Zaradi velikih oken umetna svetloba podnevi ni potrebna, tudi za naravno ventilacijo je zelo dobro poskrbljeno. Hiša poleg tega zbira in izkorišča deževnico. Zgrajena je iz lokalnih materialov, zgradili pa so jo lokalni delavci.

Več fotografij tega razgibanega indijskega domovanja si oglejte v naši fotogaleriji.