Za začetek v bližino hiše posadite več iglavcev, saj bodo zmanjšali porabo energije za ogrevanje/hlajenje notranjih prostorov. Iglavci vam bodo služili kot vetrobransko steklo, ki bo naravno blokiralo mrzle zimske sunke vetra, poleti pa odnašalo toploto iz notranjosti. Listavci z gostimi iglicami lahko zagotavljajo več sence in boljšo oviro pred vetrom. Posadite jih na tista mesta, ki so najbolj izpostavljena pihanju vetrov, na primer na severno in severovzhodno stran hiše. Izberete lahko tudi poljubne listavce, ki bodo pozimi odvrgli liste in spustili sončno svetlobo do objekta, zato te zasadite na južno in zahodno stran.

z_urejanjem_krajine_prihranite_energijo.jpg

Kako lahko prihranite energijo?

Namesto visokih iglavcev lahko na njihovem mestu postavite tudi lesen zid, če se čez leto soočate z močnimi vetrovi ali burjo, saj bo predstavljal podobno zaščito pred vetrom. Če živite v hladnejšem podnebju, lahko prihranite toploto tako, da postavite zunanji kamin, žar in druge elemente zunanje kuhinje bližje hiši, kjer se bo lahko toplota lažje prenesla na zgradbo. Če živite v toplem podnebju, pa te elemente prestavite čim dlje stran od hiše.

z_urejanjem_krajine_prihranite_energijo_2.jpg

V domovanje je lahko vgrajenih presenetljivo veliko oken, ki segajo od tal do stropa. Naravna svetloba lepo prodre v prostore, omogoča brezplačno razsvetljavo in zmanjša porabo energije. Če imate tudi vi na južni strani velika okna ali steklene stene, na južnem ali jugozahodnem delu posadite niz dreves in ustvarite poseben zid, ki bo filtriral svetlobo, zmanjšal bleščanje in vročino. Seveda pa lahko drevesa zagotavljajo senco tudi vašemu vrtu, če mu je primanjkuje. Senco lahko ustvarite tudi z dolgimi strešnimi previsi.

z_urejanjem_krajine_prihranite_energijo_3.jpg

Kdaj uporabiti nizko zelenje?

Betonske ograje, pločniki, dvorišča in sprehajalne poti so znani po tem, da nase vežejo vročino. Ko se sončna svetloba odbija od trdih površin, se namreč le-te in njihova okolica segrevajo. Če pa boste zraven dvorišča ali po njem posadili nizko zelenje, ki raste v višini tal, boste prostor pomagali ohranjati hladnejšega tudi v poletnih mesecih. Namesto klasične zelenice si denimo omislite travnik z višje rastočimi okrasnimi travami ali drugim nizkim rastlinjem.

z_urejanjem_krajine_prihranite_energijo_4.jpg

Izbor materialov

Pri umeščanju elementov v krajino je dobro vedeti, da lažji materiali nase pritegnejo manj toplote. Naravni materiali, kot so granitne plošče, lažje absorbirajo svetlobo in toploto. Mnogi od teh materialov so primerni za oblaganje dovoznih poti ter terase ali dvorišč.

z_urejanjem_krajine_prihranite_energijo_5.jpg

Ustvarite lahko tudi živi vertikalni zid, ki bo preprečil zgradbi, da bi prejela prekomerno količino sončne toplote. Zid ne bo le energijsko učinkovit, ampak bo tudi predstavljal vertikalno umetnost, saj je poln življenja. V primeru, da bi želeli izbrati bolj enostavno strategijo, ki zahteva manj tehničnega znanja in predanosti kot vertikalna stena, v zunanje posode posadite rastline z gostim listjem – posode pa premaknite ob stene. Ko temperature padejo, lahko posode premaknete v zaprt prostor.