To je bila namreč edina možnost, da so lahko tam zgradili nov objekt, saj je na območju dovoljena le obnova že obstoječih hiš, katerih površina ne sme presegati 50 kvadratnih metrov. Od stare hiše je tako ostala le še garaža, ki se zdaj uporablja kot domača delavnica in prostor za shranjevanje tehničnih pripomočkov, medtem ko so ostale predele hiše podrli in jih na novo zgradili.

Hiša je dvignjena od tal, saj delno stoji na nosilcih

Zaradi nagnjenega zemljišča hiša stoji na lesenih nosilcih, ki so vgrajeni v betonske temelje. Ker tukaj primanjkuje opoldanskega sonca, je bila hiša zgrajena tako, da je čim bolj oddaljena od pobočja. Posledično je na sprednji strani hiše, kjer se nahajajo vhod v dom, veranda in garaža, stanovalcem na voljo veliko več prostora. Da bi čim bolje izkoristili pot sonca in veličasten razgled na okoliško krajino, so arhitekti zgradbo oblikovali v obliki šesterokotnika.

lesena_ceska_hiska_v_zbecnu_11.jpg

Navzkrižno lepljene lesene plošče

V prvem nadstropju najdemo vhod, dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico ter pralnico s straniščem. V drugi etaži pa so urejene spalnice, domača pisarna in kopalnica. Lastnika sta si vedno želela domovanje iz lesa, zato je objekt v največji meri izdelan iz navzkrižno lepljenih lesenih plošč. Zunanje stene so izolirane z mineralno volno, fasada pa je oblečena v neobdelan macesnov les.

lesena_ceska_hiska_v_zbecnu_9.jpg

Več posnetkov te šarmantne češke hiške iz lesa pa si lahko ogledate v fotogaleriji.