Preberite si nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko v približno eni uri namestili do tri police. Potrebovali boste vrtalnik, različne svedre za vrtalnik, vodno tehtnico, izvijač, police in pribor za namestitev ter svinčnik.

Police lahko izdelate tudi sami. V tem primeru kupite plošče debeline 18 milimetrov iz že obdelanega lesa, s čimer se izognete kasnejšemu upogibanju polic. Preden začnete vrtati v steno, se prepričajte, da na tistem mestu ni električne ali vodovodne napeljave. To preverite z detektorjem za kable in cevi.

Merjenje in označevanje

Določite položaj vsake police glede na to, kaj bi radi nanje postavili. Označite višino na steni s svinčnikom. Držite vodno tehtnico na vsakem od označenih mest in označite položaj nosilcev. Morebitno upogibanje polic pod težo preprečite tako, da nosilce postavite največ 60 centimetrov narazen. Če želite police prebarvati, to storite, preden jih namestite na steno. Vedno izmerite sprednji in zadnji del vdolbin v steni, kamor bi jih radi postavili. Bodite pozorni, saj stene pogostno niso pravokotne. Šele nato izrežite primerne deske za police.

police2.jpg

Vrtanje

Izberite sveder – nastavek za vrtalnik, ki se ujema z velikostjo plastičnih nosilcev za vijake. Če so vaši zidovi iz opeke ali betonskih blokov, lahko uporabite tudi kladivo. Izvrtajte vse luknje v velikosti plastičnih nosilcev. Primerno velike luknje izvrtate tako, da na sveder nalepite kos lepilnega traku, s katerim označite želeno dolžino. Ta naj se ujema z dolžino nosilcev vijakov. Med vrtanjem v steno vedno nosite zaščitna očala.

police.jpg

Nameščanje na steno

Namestite nosilce na zid z izvijačem ali nastavkom za vijačenje na vašem vrtalniku. Prepričajte se, da so vijaki trdno nameščeni. Če niso, uporabite večji nastavek za vijake. Pritrdite police na nosilce z vijaki ali zatiči, tako da se ne morejo prevrniti naprej. Za kar največjo stabilnost polic uporabite vijake, dolge vsaj 50 milimetrov, in nastavke za vijake dolžine vsaj 30 milimetrov.