Kako čitalniki prstnih odtisov delujejo?

V osnovi delimo čitalnike oziroma naprave za skeniranje na dve vrsti: optične čitalnike in kapacitivne čitalnike. Optični čitalnik deluje na podoben način kot varnostna kamera – z lučjo osvetli prst in posname fotografijo (ali včasih tudi več slik) prstnega odtisa. Kapacitivni čitalniki so bolj zapleteni, saj je vanje vgrajeno vezje, ki preveri identiteto prstnega odtisa. Vsak prstni odtis namreč prevaja električni tok, zato z njim sklenemo električni krog, vendar le, če se dotika več točk tokokroga. Čitalnik prebere več točk prsta, da dobi podobo odtisa, ki jo preveri z odtisi, shranjenimi v sistemu.

Zakaj so uporabni?

Čitalniki prstnih odtisov so uporabni predvsem zato, ker prstnega odtisa ne moremo izgubiti tako kot ključev, niti ga ne moremo pozabiti tako kot gesla. Ker je prstni odtis unikaten in ima neskončno število možnih vzorcev, ga je praktično nemogoče uganiti. Povprečna oseba zelo težko pridobi dostop do vašega prstnega odtisa brez dovoljenja.

opticni_citalnik.jpg

Zakaj niso najbolj varni?

Klub temu pa lahko nekdo pridobi kopijo vašega prstnega odtisa, kar niti ni tako težko. Če in ko se to zgodi, svojega prsta ne boste mogli nikoli več uporabiti za odklepanje, razen, če vam kdo jamči, da so bile vse kopije odtisa uničene. Ne morete namreč pridobiti novega odtisa, ki ga nepridipravi še niso dobili v roke.

Kako lahko nekdo prekopira vaš prstni odtis? Precej preprosto: če imajo orodje, s katerim lahko izpostavijo prstni odtis na določeni površini, ki ste se je dotaknili, ga zlahka fotografirajo. Če uporabljate optični čitalnik, nepridipravi prstni odtis enostavno natisnejo na list papirja in sliko prislonijo k čitalniku. Optični čitalnik namreč ne opazi razlike med pravim prstnim odtisom in sliko prstnega odtisa!

Kapacitivni čitalnik je varnejši

Če uporabljate kapacitivni čitalnik, je kopiranje prstnega odtisa malce težje, a še vedno ni nemogoče. Prevarant lahko uporabi fotografijo vašega prstnega odtisa, ki ga je pridobil, in jo skrbno izklesa v tridimenzionalno podobo iz določenega materiala, ki prevaja električno energijo. Čeprav ni veliko ljudi usposobljenih za to, nevarnost še vedno obstaja.

kapacitivni_citalnik.jpg


V skrajnih primerih lahko nepridipravi uporabijo celo najbolj ekstremne prijeme, ki jih lahko vidimo v napetih kriminalnih filmih, na primer lastniku odrežejo prst. To bi preslepilo večino čitalnikov, razen če so vanje vgrajeni še dodatni senzorji za zaznavanje toplote ali pulz prstnih odtisov. Na žalost pa obstajajo načini, da roparji zaobidejo tudi te.

Priporočila

Če potegnemo črto, so varnostni sistemi z optičnimi čitalniki prstnih odtisov povsem neuporabni, saj jih lahko prelisičimo z navadno sliko odtisa. Kapacitivni čitalniki so veliko boljši, čeprav še vedno obstajajo tveganja. Svetujemo vam, da kapacitivni optični bralnik uporabite le kot koristen dodatek k že vgrajenemu varnostnemu sistemu in klasični ključavnici – nikoli pa ne uporabljajte samo čitalnika!