Ne pozabite, priložnost dela tatu. Da nepridipravom ne bi olajšali njihovega dela, pa upoštevajte naslednje nasvete.

Zaklepajte svoj poštni nabiralnik

Vrata vašega doma redno zaklepate, pa vaš poštni nabiralnik? Kraja identitete je vedno večji problem in nabiralniki so izvrstno mesto, s pomočjo katerega kriminalec z lahkoto pride do vaših osebnih podatkov – telefonske številke, številke transakcijskih računov in drugih pomembnih podatkov. Kupite torej tak nabiralnik, ki se ga da zakleniti.

mailbox.jpg

Dvojnik ključa

Dvojnik ključa je imenitna reč, ki zna še kako priti prav, problematično je le to, kam ga skriti. Tatovi poznajo vse tako imenovane skrite kotičke (vedno bodo pogledali pod predpražnik, pod cvetlični lonec in nad vratni okvir). Ključ zato raje dajte sosedu ali kakšnemu prijatelju, ki živi v bližini. Če to ni možno, ga skrijte na bolj neobičajno mesto, ki ni pred vašo hišo in do katerega boste lahko v nujnih primerih prišli tako, da vas pri tem početju ne bo mogla opazovati cela ulica.

Medsosedska pomoč

Medsosedska pomoč je vedno dobrodošla. Bodite pozorni na to, kaj se dogaja v vaši okolici. Če opazite kakšno sumljivo dogajanje čez cesto, o tem takoj obvestite može v modrem in sosede. Če se pojavi problem, razmislite o organiziranju sosedske straže.

Varovanje doma v času dopustov

Dopustniški čas je idealna priložnost za nepridiprave. Vaš dom mora tudi v času vaše odsotnosti izgledati, kot da ste doma. Preusmerite vašo naročnino na dnevni časopis na dopustniško destinacijo. Če se to ne da, prosite soseda, da vam pobira pošto. Na televiziji in na radiu nastavite avtomatični vklop in izklop. Če je to mogoče, pustite avto na dovozu pred hišo.

Zaklepajte vrata in okna

Zaklepajte vrata in okna, tudi če ste doma in če so ta v zgornjem nadstropju za hišo.

Obrezujte grmičevje

Visoko grmičevje vam bo sicer dalo občutek večje zasebnosti, a bo varovalo tudi morebitne nepridiprave pri njihovem nečednem početju. Grmičevje, ki zastira pogled na vašo hišo, redno obrezujte. Okna in vrata se morajo videti z ulice.

henderson_house.jpg

Smetnjaki veliko povedo o vas

Enako kot poštni nabiralnik tudi smetnjak veliko pove o vas. Stare kreditne kartice, račune, bančne izpiske in osebno korespondenco pred odložitvijo v kanto za smeti razrežite. Če kupite televizor ali računalnik, škatle, v katerih so bili, ne pustite zunaj. To je tako, kot da bi nepridiprava povabili v vaš dom. Škatle raje razstavite in jih odnesite v reciklirni center.

Alarmni sistem

Če ga še nimate, v hišo namestite alarmni sistem. Če bo tat vedel, da ta obstaja, ga bo to po navadi odvrnilo od nečednega početja. Če ne, pa boste zelo hitro seznanjeni s tem, da je nekaj narobe.

Osvetlite prostor okoli hiše

Tema je idealen čas, da se tatovi v vaš dom priplazijo neopazno. Osvetlitev zunanjega prostora okoli hiše je zato zelo pametna poteza. Dobro razsvetljavo potrebujejo vsi vhodi v dom. Tudi detektorji gibanja so zelo priročni za območja, na katera želite popaziti, a nekoliko bolj diskretno.

Vhodna vrata

Tatovi lahko pridejo skozi okna, a tudi njim je veliko lažje vstopiti skozi vrata. Zato kupite kvalitetna protivlomna vrata.