V starem mestnem jedru Ljubljane so oblikovalci iz biroja Ofis arhitekti prenovili staro stanovanje, ki ponuja razgled na bližnji mestni trg, obdan s stanovanjskimi zgradbami in objekti mešane rabe. Ker je prvotna postavitev (načrt) prostorov sestavljena iz več ločenih sob, ki skupaj tvorijo zaprte bivalne prostore, so se v priznanem slovenskem biroju odločili in bolj odprli prostore.

Skladna podoba v vseh prostorih

Tako so podrli in odstranili večino obstoječih pregradnih sten, tako da so ustvarili bolj odprte in zračne prostore, ki omogočajo tekoče kroženje po stanovanju in dajo občutek, kot da stanovanje ni razdeljeno na več sob, ampak je sestavljeno le iz enega povsem skladnega dela. Namesto da bi za pregrado uporabili zidove, so odprt načrt prostorov razdelili tako, da so tla na določenih mestih dvignili od tal.

prenovljeno_mescansko_stanovanje_v_srediscu_ljubljane_6.jpg

Poleg tega so podobo pohištva in prostorov za shranjevanje prilagodili videzu talnih oblog in dvignjenih predelov, saj so uporabili kar isti les. Pohištvo so večinoma premaknili ob minimalistično bele stene, tako da so z njim oblikovali prostor in ga navidezno še povečali.

Ponavljanje elementov

V stanovanju lahko opazimo ponavljajoče se elemente, ki kreirajo skrite prostorčke za shranjevanje. Ker so talne obloge nekje dvignjene za par stopnic, lahko prostor za hrambo najdemo tudi tam. Zaradi vseh teh skritih kotičkov in uporabe istih materialov so oblikovalci zagotovili neprekinjen tok prostorov. Zgodovinske poteze stanovanja (vrata, okna in drugo) pa so obnovili in ohranili njihovo prvotno podobo.

prenovljeno_mescansko_stanovanje_v_srediscu_ljubljane_8.jpg

Več posnetkov prenovljenega ljubljanskega stanovanja pa si oglejte v naši fotogaleriji.