Pred pretepom včasih ni videti opozorilnih znakov, kot so renčanje, lajanje ali napadalna drža. Včasih je sprožilec pretepa vznemirjenje ali zunanji dražljaj, na primer mačka ali veverica. Do pretepa lahko pride tudi zaradi igrače ali priboljška ali pa zato, ker tuj pes posveča pozornost enemu od družinskih članov. Tudi to, da pes maha z repom, ne kaže nujno, da je vse v redu. Mahanje z repom pogosto kaže le na to, da je pes vznemirjen.

Nekateri lastniki si pri ločevanju pasjih pretepačev pomagajo z metlami, grabljami ali podobnimi predmeti, vendar pa lahko to skupaj z vašo jezo in paniko privede do tega, da se že tako vznemirjen pes, ki ga pretepate z metlo, v navalu adrenalina obrne še proti vam. Pa tudi pes lahko dobi poškodbe.

break.jpg

Samo brez panike

Kar koli se zgodi, predvsem poskusite ostati mirni in ne pustite, da vas zajame panika. Vpitje bo še povečalo pasjo vznemirjenost in agresijo. Prej ko posredujete, bolje je, vendar pa morate vseeno oceniti, kakšen je položaj, preden se znajdete med dvema renčečima psoma. Večino pasjih nesoglasij lahko že v kali zatremo z odločnim ''ne'', pri tem pa vsak lastnik potegne psa nazaj s povodcem. Če pa se je prepir že razvil v kaj več, je za razrešitev položaja potrebnega nekoliko več truda.

Največkrat pomaga, če oba psa polijemo z vodo, saj se zaradi tega zmedeta. Če to ni mogoče, si lahko pri hudem pretepu pomagate s posebno palico, kot jo vidite na sliki, ki je namenjena posebej za ločevanje pretepajočih psov. Če imate takšno palico, je bolje, da z njo vadite že prej, preden jo morate uporabiti. Raziskujte gobec svojega psa, medtem ko spi. Palica naj bi segla za podočnike v  zadnjem delu gobca, in to za dober centimeter ali dva.

1177104_f260.jpg

Več pozornosti posvetite agresivnejšemu

Ko se dva psa pretepata, je treba več pozornosti posvetiti agresivnejšemu. Če sta poleg dva človeka, naj vsak zgrabi svojega psa. Približajte se od zadaj ter si pri držanju psa pomagajte z nogami. Z eno roko ga trdno primite za vrat, kolikor je le mogoče blizu glavi, najbolje takoj za ušesi. Z drugo roko uporabite palico za ločevanje. To vstavite v pasji gobec in pritiskajte na jezik. Ne poskušajte razkleniti gobca ali obračati palice, saj je pritisk, s katerim pes grize, precej močan in mu lahko poškodujete gobec ali zobe. Uporabite le toliko pritiska, kot je potrebno.

Biti morate hitri, saj se bo pes, ko izgubi ugriz, ponovno odzval, odprl gobec in hotel bolje zagrabiti drugega psa. Ko začne pes izgubljati oprijem, ga hitro potegnite proč z ovratnico in ga odvedite stran. Dobro ga držite za ovratnico. Če je navzoč lastnik drugega psa, uskladite z njim ravnanje. tako da boste psa lažje ločili. Če ste sami, poskusite enega od psov s povodcem privezati okoli drevesa ali ograje oziroma nečesa trdnega, drugega pa odvleči proč, tako da se ne bosta videla. Potem se vrnite in poskrbite še za privezanega psa. Vseskozi poskušajte biti mirni in potrpežljivi, predvsem pa pazite, da ne spravite v nevarnost še sebe.