Bivanje, delo, dom je objekt, ki pomaga reševati težave zaradi visoke stopnje brezposelnosti in pomanjkanja prostora za kreativno industrijo. Montažna hiša stoji na zahodni strani newyorškega okrožja Syracuse v kraju z oslabljeno gospodarsko dejavnostjo in z velikim številom migracij.

cook_fox_architects_liveworkhome_entry.jpg

Prilagodljiva oblika hiše

Zgradbo je navdihnila lokalna legenda o treh sestrah. V osnovi gre za manjšo sodobno hišo s preprosto in prilagodljivo enonadstropno strukturo, ki ima vgrajena drsna vrata in mobilne pregradne stene. Stavba se razteza na 426 kvadratnih metrih površine, njena posebnost pa je, da je zasnovana za različne namene in jo je mogoče preoblikovati v prostor za druženje, delo ali počitek.

Sožitje z naravo sredi mesta

Ta majhna, a trajnostna arhitektura temelji na zamisli o zdravem načinu življenja in prirojeni človeški potrebi po povezovanju z naravo ter je odgovor na ekološke in podnebne spremembe. Je osvetljena z neposredno in razpršeno sončno svetlobo, ki prodira proti notranjosti skozi streho in luknjasti kovinski zaslon, ki obdaja hišo z zahodne in severne strani.

cook_fox_architects_liveworkhome_3.jpg

V perforirani zaslon so vgrajena velika vhodna vrata, ki jih je mogoče odstraniti, tako da ustvarite bolj odprt predprostor, povezan z okolico. Med zaslonom in stavbo iz strukturno izoliranih plošč je veranda, ki je elegantno skrita pred radovednimi pogledi mimoidočih na ulici. Izbrane izolirane plošče pomagajo varčevati z energijo, izboljšujejo udobje bivanja in zmanjšujejo tako količino gradbenih odpadkov kot stroške stanovalcev.

Več fotografij te praktične večnamenske hiške, katere dizajn se lahko enostavno in hitro spremeni, pa si oglejte tukaj.