Koliko smeti ustvarite?

Za vsak koš smeti, ki jih odvržete, je nastalo še sedemdesetkrat toliko odpadkov, da so te stvari, ki jih zdaj mečete proč, sploh nastale. Da boste lahko  zmanjšali količino smeti kupujte čim več embalaže, ki jo lahko reciklirate ali vrnete v ponovno uporabo. Z energijo, ki jo prihranimo z recikliranjem ene same pločevinke iz aluminija, lahko televizor deluje kar tri ure!

Odrecite se plastičnim in papirnatim vrečkam

Niti plastične niti papirnate vrečke niso okolju prijazna izbira. Samo v ZDA so prejšnje leto porabili kar 88,5 milijarde plastičnih vrečk, za katere je bilo potrebnih dvanajst milijonov sodov nafte. Za izdelavo papirnatih vrečk pa je potrebne še štirikrat več energije! Najboljša izbira so nakupovalne vrečke za večkratno uporabo iz bombaža ali najlona. Nekaj takšnih vrečk imejte vedno v avtu, da ne boste šli v trgovino brez njih ter bili prisiljeni kupiti novo. Če vrečko vendarle pozabite, lahko tako papirnato kot plastično po uporabi daste v reciklažo, plastično pa pred tem tudi večkrat uporabite.

10_23_flip_tumble_bag_1.jpg

Ne kupujte več ustekleničene vode

Ste vedeli, da je za proizvodnjo ene litrske plastične steklenice za vodo potrebnih kar 26 steklenic vode? Pri tem pa se onesnaži še dodatnih 25 litrov podtalnice. Nekatere plastenke poleg tega predstavljajo tudi nevarnost za zdravje. Namesto da bi vedno znova kupovali ustekleničeno vodo, raje uporabljajte trajnejše steklenice iz stekla, nerjavečega jekla ali aluminija, v katere si lahko po potrebi natočite vodo iz pipe.

Odpovejte nesmiselne kataloge

Vsako leto dobijo samo Američani na dom kar 19 milijard reklamnih katalogov. Za vse te kataloge je bilo treba posekati 53 milijonov dreves in porabiti 211 milijard vode. Pišite proizvajalcem katalogov, da jih ne želite več prejemati. Manj natrpan nabiralnik namreč pomeni tudi manj nepotrebnega onesnaževanja.

hang_laundry_tp_lg.jpg

Pranje perila

Veliko naravnih detergentov za pranje perila je prav tako učinkovitih, kot so običajni, delujejo pa tudi pri nižjih temperaturah. Izberite detergente in druga sredstva za perilo na rastlinski osnovi, ki so koncentrirana in biološko razgradljiva.

Ali veste, da se le deset odstotkov energije, ki jo porabi običajen pralni stroj, porabi za zaganjanje motorja? Kar 90 odstotkov energije gre za gretje vode. Vendar pa lahko večino oblačil prav tako učinkovito očistimo v hladnejši vodi. Hladna voda je tudi veliko bolj prijazna do oblačil, ki jih boste lahko dlje nosili. Tudi sušilni stroj porabi ogromno energije, pa še tkanine poškoduje. Oblačila, če je le mogoče, sušite na zraku in soncu. Tako bodo tudi bolj sveža in prijetna.

Preverite, če kaj pušča

Kar petina vseh straniščnih školjk naj bi puščala vodo. Ker je kapljanje tiho, ga pogosto ne opazimo, vendar pa lahko zaradi tega vsak dan po nepotrebnem porabite med 120 in 2000 litrov vode, zato le poskrbite za popravilo.

toxin_free_cleaning_hm_lg_1.jpg

Odpovejte se papirnatim brisačam

Namesto papirnatih brisač raje kupite takšne iz mikrovlaken, na katere se prah in umazanija lepita kot magnet. Po uporabi jih preprosto operite in uporabljajte naprej. Če že morate uporabiti brisače za enkratno uporabo, uporabite takšne iz recikliranega papirja.

Gospodinjski aparati in ogrevanje

Če imate pomivalni stroj, ga uporabljajte, saj porabi za tretjino manj vode, kot jo potrebujemo za ročno pomivanje posode. Vendar pa mora biti stroj povsem napolnjen. Hladilnik porabi precej energije, porabo pa lahko nekoliko zmanjšate tako, da ga nastavite na primerno temperaturo, ki naj bo med tri in šest stopinj. Dvakrat na leto tudi očistite kondenzator na zadnji strani hladilnika. Prašne tuljave namreč niso tako učinkovite.

close_refridgerator_lg.jpg

Vedno lahko prihranite nekaj energije tudi pri ogrevanju. Zakaj bi na primer ogrevali prazno stanovanje ali sobe, ki jih čez dan ne uporabljate? Veliko toplote lahko v sobi zadržite tudi s skrbnim zapiranjem vrat. Namesto da tudi pozimi po stanovanju tekate v kratkih rokavih, se topleje oblecite ali zavijte v toplo odejo.