Popravilo vam bo predvidoma vzelo od 10 do 30 minut časa, potrebovali pa boste samo kladivo, izvijač s sploščeno glavo, mazivo za tečaje vrat in britvico (neobvezno).

Hitro popravilo, za katerega ne potrebujete orodja

Če želite škripajoča vrata popraviti po hitrem postopku in brez uporabe orodja, enostavno razpršite malo antikorozijskega maziva na tečaje vrat – pri tem pa pazite, da namažete vse šive na tečaju. Da bi mazilo čim bolj enakomerno razpršili po vseh tečajih, mazilo nanesite na tečaje odprtih in zaprtih vrat. Vrata vmes nekajkrat zaprite in odprite, tako da mazivo prodre v tečaje. Odvečno mast obrišite s krpo.

skripajoca_vrata.jpg

Boljše popravilo, za katerega potrebujete orodje

Če želite delo opraviti temeljito, snemite vrata s tečajev. Priporočamo vam, da naenkrat snamete le en tečaj, medtem ko naj bodo vrata še vedno pritrjena na ostale. Če želite, lahko seveda snamete tudi cela vrata, pri tem pa si pomagajte z izvijačem in kladivom ali britvico. To je lahko malce težje opravilo, še posebno, če so bili tečaji prekriti z zasušeno barvo, ki se je strdila in prekrila cel tečaj.

skripajoca_vrata_2.JPG

Ko ste vrata s tečajev sneli, tečaje očistite z na primer nekorozivnim razmaščevalcem in obrišite s čisto brisačo ali bombažno krpo, nato pa tako tečaje kot vijake na vratih namažite z enim od posebnih maziv za tečaje. Na koncu vrata ponovno namestite na okvir in preverite njihovo delovanje.