Perzijske preproge naj bi bile vedno ročno tkane z jasnimi vozli, na hrbtni strani pa imajo vidne gladke in jasne zanke. Preproga mora biti prilagodljiva in  ležati brez zvitih robov in gub; ko pa jo zvijete, ne sme razpokati. Najočitnejši znak kakovosti je število vozlov na kvadratni centimeter – prepričajte se, da ne obstaja manj kot 50 vozlov na kvadratni centimeter geometričnega dizajna. Cvetlični vzorec z malo podrobnostmi zahteva tudi več kot 300 vozlov.

Kakovost materiala in poreklo

Čeprav je tesno in pravilno tkanje zelo pomembno pri določanju kvalitete preproge, pa trpežnost in trajnost določata kakovost volne v preprogi in obstojnost barvil. Kakovostna volna je namreč znana po tem, da je prestižna, sijoča in mehka na dotik, medtem ko je volna slabe kakovosti srbeča in dolgočasna. Preverite tudi, kje je bila preproga izdelana: če na nalepki piše narejeno na Kitajskem (Made in China), preproga zagotovo ni originalna, čeprav je morda na prvi pogled videti drugače.

perzijska_preproga_1.jpg

Najkakovostnejše orientalske preproge so narejene v Iranu (nekdanja Perzija). Vendar pa se je v zadnjih dvajsetih letih kakovost orientalskih preprog iz Indije, Pakistana, Kitajske, Turčije, Tibeta in Nepala močno izboljšala – nekatere preproge so namreč videti še bolj natnčno izdelane in kakovostne kot iranski originali.

Izbor prilagodite barvam in vzorcem

Posebno pozornost posvetite opazovanju vzorcev in dizajna perzijske preproge, ki jo kupujete. Izberite raje tradicionalne vzorce in klasičen dizajn, saj so lahko orientalske preproge s sodobnimi barvami in motivi hitro videti zastarele, običajno pa imajo tudi nižjo tržno vrednost. Vsaka preproga mora imeti  tudi etiketo, na kateri piše izvor preproge, vrsta, starost, opis, trenutno stanje in kakovost. Oglejte si ponudbo različnih ponudnikov in kupite izdelek le pri  zanesljivem trgovcu.

perzijska_preproga_2.jpg

Umestitev v prostor

Konvencionalna modrost pravi, da bi morali okrasitev prostora začeti ravno z orientalsko preprogo. Konec koncev je na razpolago neskončno možnosti za izbor tkanine in ne nazadnje barv, ki jih prilagodite stilu, barvam in velikosti bivalnega prostora. Ali še bolje, dekoracijo prostora prilagodite preprogi, če imate to možnost.