Čeprav znanstveniki niso odkrili neposredne povezave med izpostavljenostjo pesticidom in boleznimi, pa je zelo verjetno, da ženske zaradi prej še neodkritih dejavnikov spadajo v rizično skupino. Epidemiologinja Christine Parks, vodja raziskovalcev izvedene študije, je prepričana, da si je težko predstavljati, kateri drugi faktorji bi lahko pojasnili to povezavo.

Najbolj izpostavljeni so kmetje in ženske

Tudi nekatere predhodne raziskave so ugotovile povezavo med pesticidi in povečanim tveganjem za razvoj revmatoidnega artritisa in lupusa. Gre za bolezni, pri katerih pride do motenj v imunskem sistemu organizma. Med najbolj občutljivo skupino populacije tako spadajo predvsem ženske in kmetje, ki pesticide uporabljajo.

insekticidi_2.jpg

Izpostavljenost insekticidom poveča tveganje za bolezni

Avtorji zadnje študije so želeli ugotoviti, ali imajo že majhne količine insekticidov, na primer tiste, ki jih shranjujemo in uporabljamo v domačih omarah, podoben učinek kot pesticidi. Zato so pregledali zdravstvene kartone 77 tisoč ženskih pacientov v obdobju po menopavzi, starih od 50 do 79 let. Ženske, ki so insekticide uporabljale, so imele večje tveganje za razvoj avtoimunskih bolezni od žensk, ki sredstev za ubijanje insektov niso uporabljale.

Analizirana skupina je največ uporabljala insekticide, ki ubijejo mravlje, ose, termite, komarje in ščurke. Med izdelki ni bilo sredstev za odganjanje insektov. Kljub temu pa je v okviru raziskave ostalo odprtih še kar nekaj vprašanj, na katere bi bilo dobro odgovoriti. Ni denimo jasno, katere konkretne izdelke so ženske uporabljale in kdaj.

Insekticidom se je najbolje izogniti

Čeprav je projektna ekipa poskušala upoštevati tudi vpliv dejavnikov, kot je starost, pa ugotovitve kažejo, da bi za bolj natančno razumevanje morali izvesti še več raziskav ter se vprašati, kako kemikalije v insekticidih ob daljši izpostavljenosti vplivajo na človeško zdravje in okolje. Strokovnjaki priporočajo, da pred nakupom pazljivo preberete navodila za uporabo insekticidov in opozorila na embalaži. Uporabo insekticidov po možnosti zmanjšajte na minimum ali pa se jim izognite.