Pri tem je treba uporabiti vso ustvarjalnost in domišljijo, da je prostor na koncu uporaben in učinkovit, obenem pa tudi eleganten.

Primerno pohištvo

Ko razporejate pohištvo, se najprej odločite, kje bo postelja. Ta je namreč eden najpomembnejših kosov pohištva. Postavljena naj bo na mestu, ki omogoča nekaj zasebnosti in kjer ni vidna gostom, ki vstopajo skozi vhodna vrata, najbolje v zadnjem delu garsonjere.

Jedilna miza naj bo v bližini kuhinjskega prostora. Tako boste lažje dostopali do nje ter razbremenili prostor v drugem delu garsonjere. Izberite manjšo mizo nevsiljivega videza in z zložljivimi stoli, tako da postavitev okrog jedilne mize ne bo videti ogromna.

studio_top.jpg

Pohištvo naj bo sicer večnamensko – otomano lahko na primer uporabljate tako za sedenje kot shranjevanje stvari. V majhnem stanovanju nered namreč ne pride v poštev, zato garsonjero redno pospravljajte. Pazite na primer, da je na kuhinjskih pultih le tisto, kar redno uporabljate. Predmete, ki jih ne potrebujete – na primer sezonska oblačila in posteljnino – ter tiste drobne predmete, ki povzročajo nered, lahko pospravite tudi v ljubke pletene košare ali starinske skrinje. Če je vaše stanovanje še posebno majhno, boste morda morali zofo uporabljati tudi za spanje.

studio_apartment_furniture.jpg

Pohištvo, ki je nekoliko dvignjeno od tal oziroma na nogah, vizualno doda videz prostornosti. Tako lahko namreč pogledamo pod pohištvom. Zaradi kosov, ki so nižje na tleh in zaprejo pogled, pa je soba videti še bolj natrpana.

Dnevni prostor

Dnevni prostor naj bo na najbolj javnem, izpostavljenem mestu v garsonjeri, torej v bližini vhodnih vrat. Odločite se, kaj bo osrednja točka prostora in okrog nje razporedite sedišča. Priporočljivo je, da za zofe, otomane in druga sedišča uporabite že omenjene večnamenske kose, v katerih lahko tudi shranjujete stvari, na primer odeje in blazine. Za piko na i v dnevni kotiček vključite še manjšo mizico in preprogo.

2008_06_02_interior2.jpg

Delovni kotiček

Pisalna miza oziroma miza za računalnik naj bo v bližini dnevnega prostora ali kuhinje, odvisno od razpoložljivosti prostora. Mizo postavite tako, da gleda bodisi proti oknu bodisi proti sobi. Tako boste ustvarili vtis prostornosti.

Ogledala in odsevne površine

Zaradi ogledal, ki odsevajo svetlobo, je prostor videti večji in svetlejši. Pomagate si lahko z enim velikim zrcalom ali pa primerno razporedite več manjših. Če vam je všeč modernejši slog, lahko uporabite tudi (delno) steklene ali kovinske kose pohištva, na primer mizo, saj tudi ti vizualno razširijo prostor.

modern_apartment_swedish_4.jpg

Svetloba

Tudi sicer pazite, da ne boste zaprli pot svetlobi. Če boste vsa okna prekrili z žaluzijami in zavesami, bo majhna soba videti še bolj temačna in natrpana. Okna pustite prazna ali pa jih prekrijte le s prosojnimi zavesami, skozi katere seva svetloba. Zaradi svetlobe je namreč prostor videti večji. Tudi za stene uporabljajte svetle barve, ki bolje odsevajo svetlobo.

Pregrade med prostori

Različne dele garsonjere lahko ločite s pregradami, na primer s sistemom odprtih polic, ki ne zaustavljajo pretoka zraka in svetlobe.

03studio8_7_09_rect540.jpg

Ustvarite različna območja za različne dejavnosti. Posteljo in predalnik postavite na en konec za spalnico, zofo in klubsko mizico pa na drugega, da oblikujete dnevni prostor. Ustvarite tudi središčno točko prostora. Če imate na primer kamin, ga poudarite. Eno steno lahko prepleskate z drugo barvo kot druge, zaradi česar bo soba videti večja. Na to steno lahko namestite police ali omaro z dekorativnimi dodatki.