Kupujte večje količine

Sliši se kot popolno nasprotje zgornjim besedam, a je res – hrana in pijača (pa tudi večina ostalih stvari) je v večjih količinah cenejša, pa še manj embalaže (in posledično odpadkov) boste s tem imeli. Zaloge za vsakodnevno uporabo prepakirajte (suho hrano, kot so kosmiči, fižol, testenine in podobno dajte v lične steklene posode), ostanek pa shranite v omaro.

shopping_cart_1.jpg

Uporabljajte steklo

Plastične posode lahko ob visokih temperaturah razpadejo in hrano onesnažijo s kemikalijami. Ostanke hrane in suho hrano zato raje shranjujte v posode iz recikliranega stekla.

Varčujte z energijo

Kar nekaj energije (in stroškov) boste privarčevali, če boste termostat znižali za 5 stopinj Celzija in poleti klimatske naprave ne 'navili' do konca.

Izolirajte temelje

Če živite v hiši z betonsko kletjo, vam svetujemo, da jo izolirate. Okoli temeljev položite 5 centimetrov debelo plast stiropora. Ta naj sega meter pod zemljo. In ne bojte se – stiropor v zemljo ne bo spuščal nobenih kemikalij – razpade namreč šele ob UV-žarkih ali določenih bakterijah.

Najemite energetskega strokovnjaka

Najemite energetskega strokovnjaka, da vam izmeri, kje izgubite največ energije in kako to odpraviti. Upoštevajte njegove nasvete.

Pranje perila

Ne bodite potratni. Obleke, še posebno kavbojke in puloverje, operite šele, ko so zares umazani. Mehčalec uporabljajte le za tiste stvari, ki ga zares potrebujejo. Kadar je to le možno, perilo sušite na zraku, ne s sušilnim strojem.

Tehnične naprave

Tehnične naprave zelo hitro zastarijo ali pa se jih naveličamo. Če te še vedno dobro delujejo, pa jih sami z kakršnega koli razloga ne nameravate več uporabljati, jih podarite kakšni dobrodelni organizaciji. Odslužene telefone pa prodajte ali odnesite na centre, kjer bodo zanje ustrezno poskrbeli (jih reciklirali), pa še nekaj denarja vam bodo za to (običajno) dali oziroma vam vsoto všteli v ceno pri nakupu novega aparata.

audiocomp.jpg

Baterije z večkratnim polnjenjem

Namesto baterij za enkratno uporabo kupite takšne, ki se jih da večkrat napolniti.

Center za recikliranje

V kleti ali v shrambi uredite center za recikliranje.