Za začetek preglejte vse odprte police, še posebno v prostorih, v katerih preživite največ časa, na primer v dnevni sobi, spalnici in kuhinji. Če je le mogoče, zmanjšate število razstavljenih predmetov in okrasja, ki privlačijo prah.

Preventivni ukrepi proti nabiranju prahu

Če ste alergični na prašne delce in se zbudite z zamašenim nosom, razmislite o nakupu prevleke za vzmetnico s protialergijskim delovanjem. Prevleko dvakrat letno temeljito operite v topli vodi, še bolje pa je, če si omislite takšno s priročno zadrgo. Pred glavna vhodna vrata položite velik masivni predpražnik z gosto razporejenimi ščetinami in gumijasto površino, saj boste tako zmanjšali vnos prahu iz zunanjega okolja v bivalne prostore.

predpraznik.jpg

Vlažnost zraka v domu naj bi znašala med 40 in 50 odstotkov, če želite zmanjšati statično elektriko, ki privlači prašne delce in povzroči, da je le-te težje čistiti. V prostore, kjer se največ zadržujete, postavite kombinirano napravo – vlažilnik in čistilnik zraka, ki bo posesal prah, preden se ta poleže, istočasno pa bo zrak v prostoru tudi osvežil in dvignil njegovo kakovost. V vsakem primeru se izogibajte uporabi čistilnikov zraka, ki uporabljajo ionsko pihanje zraka namesto ventilatorja, saj škodijo ozonu.

Drugi uporabni nasveti

Lesene, kovinske in plastične zavese je mnogo lažje očistiti prahu kot zavese iz tkanine. Preprosto jih obrišite s krpo iz mikrovlaken ali elektrostatičnim čistilcem prahu. Zavese iz tkanine pa najprej obrišite prahu ali previdno posesajte z vakuumskim sesalnikom po vsej dolžini, po potrebi pa jih še operite.

sesanje_zavese.jpg

Poceni filtri za prečiščevanje zraka v klimatskih napravah, kot so tisti iz steklenih vlaken, bolj malo prispevajo k čistejšemu zraku in preprečevanju nabiranja prahu. Zaradi tega izberite le tiste filtre, ki so dokazano učinkoviti.

Zapomnite si tudi, da ne smete uporabljati mehčalca tkanin na krpi iz mikrovlaken, ker to zmanjšuje njeno sposobnost, da pritegne in zadrži prah ter vpija vlago.