Zaradi počene cevi se lahko poškoduje pohištvo, poplave pa povzročijo plesen. Zakaj bi tvegali? Raje težave preprečite in pazite na najbolj kritična mesta.

Kuhinja, kopalnica in drugi notranji prostori

V kuhinji je ogromno vode. Preglejte glavne gospodinjske naprave, če delujejo dobro. Poglejte, če iz cevi pod pomivalnim strojem, ki skrbi za dotok vode, kaj kaplja ter iščite ''dokaze'' puščanja vode, kot so razbarvana ali zvita tla ali poškodovane omarice v bližini stroja. Tudi na težave s hladilnikom kažejo izdajalsko mokra tla ob njem. Pod pomivalnim koritom pogosto kaj kaplja, zato tu in tam preglejte cevi. Če voda počasi odteka, je odtok verjetno delno zamašen in ga je treba očistiti.

plumber.jpg

Voda iz počene cevi za prho ali kopalno kad lahko pronica skozi poškodovana tesnila ter na steni in tleh pušča sledove. Pri stranišču lahko do puščanja pride tudi zaradi preveč agresivnih sredstev za čiščenje, na primer tablet s klorom, ki lahko razjedajo notranje plastične ali gumijaste dele. V primeru težav raje čim prej pokličite profesionalnega vodovodarja.

Pri pomivalnem stroju bodite pozorni na spremembe na ceveh, na primer razpoke ali izbokline. Cev zamenjajte, menjajte pa jo preventivno tudi vsakih tri do pet let. Tudi grelniki vode lahko spuščajo, na kar poleg kapljic vode kaže rja. Večina grelnikov vode naj bi sicer zdržala od osem do petnajst let, nameščeni pa naj bi bili na najnižji točki doma. Ko gre za poplave, so najbolj na udaru kletni prostori, zato naj predmeti v kleti ne bodo na tleh in tudi pohištvo naj bo po možnosti dvignjeno.

Če pride do puščanja in uhajanja vode, najprej zaprite ventil. Tako imate več časa, da popravite težavo. Naj vsi v družini vedo, kje je ventil za vodo ter kako ga odpreti ali zapreti. Ventil večkrat preglejte, dovod vode pa zaprite tudi takrat, ko greste na dopust.

Streha, žlebovi in zunanjost hiše

Streho imamo za to, da naš dom ostane suh. Če voda vseeno prihaja v notranjost, je torej zelo verjetno s streho nekaj narobe. Pazite, da se v žlebovih ne nabirajo listje in vejice, saj lahko ovirajo odtekanje vode, kar vodi do puščanja tako v zidovih kot temeljih. Tudi zrak mora prosto krožiti skozi zračnike, saj s tem preprečuje kopičenje toplote in vlage in tako podaljša življenjsko dobo strehe. Poškodovane strešnike je treba redno menjati. Skrbno pregledujte tudi izpostavljena mesta na strehi, kot so dimniki in zračniki. Preverjajte, če so na podstrešju na stropu morebiti madeži. Vodo iz žlebov speljite proč od temeljev. Pazite tudi na klimatsko napravo – vsako pomlad naj vam jo pregledajo strokovnjaki, poleg tega redno menjajte zračne filtre. Pazite tudi, da okna in vrata dobro tesnijo.

cleaning_out_gutters.jpg

Pri nadzoru si lahko pomagate s strojno opremo. Lahko si na primer omislite javljalnik puščanja vode. Takšni javljalniki so lahko aktivni ali pasivni; pri nekaterih vas na težavo na primer opozori alarm, nekateri pa so nameščeni tako, da lahko po potrebi tudi sami zaustavijo tok vode.