Poleg tega, da prozorna inovativna okna z vgrajeno tehnologijo nudijo svetlobo, dopuščajo pretok svežega zraka in razgled na okolico, obenem preko fotovoltaičnega procesa zagotavljajo obnovljivo energijo. Glede na to, da okna predstavljajo včasih tudi do 75 odstotkov zunanje podobe sodobnih zgradb, je potencial za pridobivanje energije ogromen.

carbonsolarcell_2.jpg

Prozorne ogljikove nanocevke je mogoče razpršiti na steklo

Proces uporabe materialov na zunanjih površinah stavb, s katerimi lahko zajamemo solarno energijo, je znan kot integrirana gradnja, pri kateri so fotovoltaični moduli vgrajeni v streho ali zidove objektov. Pri tradicionalnem pridobivanju solarne energije namreč poznamo dve velike slabosti: visoke stroške investicije ter težavnost nameščanja in premeščanja solarnih plošč. Kristalni silicij je zelo drag, plošče s sončnimi celicami pa je težko namestiti ob denimo straneh visokih zgradb, problem pa je tudi napeljati na stotine povezav, potrebnih za prenos energije v notranjost objektov.

Poceni in energijsko učinkovite ogljikove nanocevke pa počasi že zamenjujejo kovinsko ožičenje in drage materiale, kot sta baker in srebro. Hkrati je razmerje med prevodnostjo in težo nanocevk večje kot pri večini kovin, saj so ogljikove nanocevke po prevodnosti takoj za natrijem – kovino z najvišjo specifično prevodnostjo. Mogoče jih je razpršiti na okensko steklo, saj so fleksibilne in majhne.

glass_skyscraper_8150008.jpg

Energijsko učinkovitejše stavbe

Čeprav strokovnjaki ne predvidevajo, da bi lahko v okna integrirane sončne celice pridobile dovolj energije za pokritje vseh potreb po energiji v večstanovanjskih objektih ali stolpnicah, pa bi z dodajanjem prozornih sončnih celic na steklo zlahka občutno znižali stroške za elektriko in prispevali k manjšim izpustom ogljikovega dioksida v ozračje. Ker je proces dodajanja tehnologije na steklo precej preprost, znanstveniki pričakujejo, da bodo tovrstna okna komercialno dostopna v roku nekaj let.