Teme se loteva tako z vidika znanosti kot pop kulture. Pri tem Gretchen niti sama ne ve natančno, kaj sreča sploh je. Dobro je, da je izraz ohlapen, saj sreča vsakomur pomeni nekaj drugega.

Tri glavna načela za pot do sreče

Bodite to, kar ste. Srečno življenje lahko zgradite le s svojo pravo naravo. Krepite in negujte odnose z drugimi. Že antični filozofi in znanstveniki so se strinjali, kako pomembna so trdna razmerja in odnosi z drugimi. Ustvarite zunanji red, saj bo ta pomagal krepiti vaš notranji mir. Morda je razmetana omara z oblačili videti nepomembna, vendar pa nas nadzor nad fizičnim prostorom pomirja. Ali niste živčni, ko se vam mudi in v natrpani sobi iščete dežnik ali ključe?

colorful_living_room_interior_design_ideas4.jpg

Nam lahko pomagajo novi izzivi?

Če ste zapečkar, ki ima rad rutino in stvari, ki jih pozna, bo ideja o iskanju sreče s preizkušanjem novosti za vas pomenila zasuk za 180 stopinj. Lahko se na primer, tako kot Gretchen, odločite, da boste to idejo preverjali kak mesec. Najprej pa se morate dobro poznati. Izberite takšne stvari, ki vam bodo pomagale, da rastete in se učite. Lahko tudi pomagate drugim in spremenite nekaj na bolje. Če niste srečni, poskusite nekaj spremeniti, naj se nekaj zgodi. Če se na primer ločujete, se lahko prijavite na tečaj slikanja.

trent_22.jpg

Kako uporabljati pojem ''zdaj''?

Zdaj je čas, da storite to, kar si želite, kar vam nekaj pomeni. Če mislite, da zdaj ni čas za okraševanje doma ali sprehod v park, se to mogoče sploh ne bo zgodilo. Stvari se nikoli ne upočasnijo, zato je pomembno, da to storite zdaj. Vzemite si čas za tisto, kar vam je pomembno – na primer, da toplo pozdravite družinske člane in se od njih poslovite. Pri tem izpustite stvari, ki bi morale biti pomembne oziroma za katere si želite, da bi bile pomembne. Življenje bo tako sicer še bolj zapolnjeno, vendar pa tudi bolj zadovoljujoče.

journal4.jpg

Ujemite spomin na dan z enim stavkom

Če niste tip človeka, ki bi užival v pisanju dnevnika, lahko vsak večer zapišete le en stavek. Pišite o prvi stvari, ki vam pride na pamet, o nečem smešnem, kar se vam je zgodilo, zapišite utrinek iz dneva, ki je za vami. Ta droben stavek vam bo nekoč pomagal, da se spomnite preteklosti. Podobno, kot če bi videli fotografijo. Seveda lahko tudi goljufate in napišete dva stavka.