Ograja

Preverite, v kakšnem stanju je vaša ograja. Sploh, če imate za njo spuščenega psa ali pa ta ograjuje bazen pred vašimi neplavajočimi malčki. Dobro poglejte vsak element posebej, morebitne poškodbe popravite, poškodovane dele pa zamenjajte. Preverite tudi odpiranje in zapiranje ogradnih vrat.

working_on_fence_4.jpg

Nato se lotite še pregleda talnih oblog in konstrukcije terase. Preverite tako temelje kot sam pod. Vse poškodbe popravite oziroma zamenjajte poškodovane dele.

Drevesne veje

Odstranite vse odmrle, težke ali polomljene drevesne veje.

Drseča tla

Dobro preglejte vsa tla v okolici doma, po katerih stopajo vaši družinski člani in gosti. Če na tlakovcih opazite mah ali glive, jih odstranite. Popravite in (ponovno) utrdite tudi vse razmajane tlakovce.

Osja, čebelja in druga gnezda

Preverite, če je vaše posestvo postalo dom osam, čebelam ali kakšnim drugim nadležnim (in nevarnim) žuželkam. Gnezda nemudoma (a varno) odstranite. Poglejte, če vaš pokrov za smeti dobro tesni. Odpadki namreč privabljajo živali.

Požarna nevarnost

Če živite v sušnih območjih, travo okoli hiše pokosite, vse posušene dele pa odstranite. Tako boste vaš dom zaščitili pred morebitnim izbruhom ognja, ki bi se z bliskovito hitrostjo razširil v notranjost hiše.

Žar

Preden ponovno uporabite žar, ga dobro preglejte. Z njega (če tega niste storili ob zadnji peki) očistite vso maščobo. Pri plinskih žarih preverite napeljavo, pa tudi samo jeklenko. Preverite tudi datum uporabe na vašem gasilnem aparatu.

Orodje

Pred uporabo dobro preglejte vrtno orodje. Če je razrahljano, ga popravite, če to ni možno, kupite novega. Pri uporabi si na roke nadenite rokavice. Tako ne boste dobili žuljev, pa tudi plevel in trni vam ne bodo mogli do živega. Če uporabljate brusilec, cev pod visokim pritiskom ali rezalnike za žive meje, si nadenite zaščitna očala. Nikoli ne segajte v kosilnico, če ta še teče. Preverite, da so vse električne vtičnice dobro zaščitene pred vodo. Svoje in otroke gostov prosite, da se vam ob delu z orodjem ne približajo na več kot tri metre.

Lestev

Ko se spravite k čiščenju žlebov ali k popravljanju strehe, noge lestve dobro učvrstite. Če so tla mehka ali spolzka, prosite nekoga, da vam lestev pridrži. Letvice na leseni lestvi dobro preglejte. Gnijoče dele zamenjajte.

Hramba orodja

maypics_041.jpg

Preverite, v kakšnem stanju so vaše vrtne ute in prostori, v katerih hranite orodje. Na eni kljuki naj bo obešeno samo eno orodje. Električno orodje pred hrambo iztaknite iz vtičnice. Tako boste preprečili, da bi jih (nevede) vključil otrok. Uto in prostore, v katerih hranite orodje, zaklenite in s tem morebitnim tatovom preprečite (ali pa jih vsaj upočasnite) njihove nečedne namene.

Kemikalije

Kadar na vrtu uporabljate gnojila ali pesticide, o tem opozorite vaše družinske člane. Po uporabi vse kemikalije dobro zaprite in jih shranite na visoko polico, kjer jih otroci ne bodo mogli doseči. Preverite tudi rok uporabe. Kemikalij s pretečenim rokom ne uporabljajte.

Zdaj pa se le predajte užitkom bivanja zunaj!