Strešniki iz gline

Predstavljamo vam nekaj gradbenih materialov, ki so dokazano prijazni do okolja, saj so trajnostno naravnani. Prvi so se na seznamu znašli strešniki iz opeke oziroma gline, saj jih lahko popolnoma recikliramo in ponovno uporabimo. So izredno trpežni, odlično izolirajo ostrešje, zdržijo tudi več kot 50 let in spadajo v razred A, kar se tiče odpornosti na požar.

Trajnostni les

Izberite tudi okolju prijazen trajnostni les, ki ga posekajo v dobro vzdrževanih gozdovih, kjer je več dreves posajenih kot posekanih. Potrebnih je namreč veliko desetletij za popravilo škode v izsekanem gozdu, zato se pri gradbenih delih odločite le za trajnostno pridelan les. Tako boste prispevali k rasti gozdov in bolj zdravemu okolju, saj drevesa vsrkavajo strupen ogljikov dioksid in proizvajajo kisik.

trajnostni_les.jpg

Talne obloge iz plute

Pluta je prav tako odličen gradbeni material, ki uporabniku daje mehka in trpežna tla pod nogami mnoga leta. Izvorno je pridobljena iz trajnostno pridelanega lesa plutovca, predvsem lubja. Lubje je po navadi izrezano z živega drevesa, vsako leto pa ponovno zraste. Pri proizvodnji talnih oblog iz plute zaradi tega ne posekajo nobenega plutovca.

Izolacija iz džinsa

Običajni izolacijski materiali so izdelani iz strupenih materialov, ki škodujejo tako našemu zdravju kot zdravju okolja, in z energijsko potratnim industrijskim postopkom. Rabljeni džins pa je v celoti recikliran material brez strupenih snovi, srbečih steklenih vlaken ali odpadnih materialov. Omogoči kakovostno izolacijo in je eden bolj okolju prijaznih gradbenih materialov.

izolacija_iz_dzinsa.jpg

Barve z naravnim pigmentom

Barve za pleskanje zidov lahko vsebujejo nekatere najnevarnejše kemikalije, ki jih sploh najdemo v domu. Nekatere barve na primer vsebujejo hlapne organske spojine, ki že med sušenjem izhlapevajo v zrak in ga onesnažijo ali pa pronicajo v zrak še desetletja po nanosu. Zato vam priporočamo, da uporabite le barve brez hlapnih organskih spojin z naravnim pigmentom.